ТЕKТОНСKИ ПОРЕМЕЋАЈ! Још један амерички савезник KУПУЈЕ С-400, Јенкији хоће да ПУKНУ ОД МУKЕ

TEKTONSKI POREMEĆAJ! Još jedan američki saveznik KUPUJE S-400, Jenkiji hoće da PUKNU OD MUKE

18 novembra 2019

Rusija i Saudijska Arabija razmatraju uslove isporuke protivvazdušnog raketnog sistema S-400 „Trijumf“ na osnovu ugovora potpisanog 2017. godine, saopštila je portparolka Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije Marija Vorobjova.

Vorobjova je navela da je za ruski sistem S-400 zainteresovano još nekoliko zemalja Bliskog istoka.

– Zahtevi svih stranih kupaca zainteresovanih za najbolji svetski sistem za protivvazdušnu odbranu, koji višestruko prevazilazi sve sisteme koje nude konkurenti, biće razmotreni na utvrđeni način – dodala je ona.S-400 Trijumf je protivavionski i protivraketni sistem koji je konstruisala ruska firma Almaz-Antej. Prvi put je ušao u operativnu upotrebu u oružane snage Ruske Federacije u 2007. godine. Ovaj sistem koristi četiri rakete na svojoj lansirnoj rampi. Ima mogućnost detetkovanja i letelica sa smanjenim odrazom (tzv. stelt) na daljini od oko 150 km.

Njegov radar omogućava praćenje i osmatranje na daljini od čak 600 km (cilj velike radarske površine) i istovremeno može da prati do 300 ciljeva. Vreme potrebno za prelazak sistema S-400 iz marševskog u borbeni položaj je 5-10 minuta, a vreme da se sistem dovede u borbenu spremnost sa položaja iznosi tri minuta.

Rusija je početkom ovog meseca završila isporuku svih delova za sistem S-400 Turskoj, pre planiranog roka. Ministar odbrane Turske Hulusi Akar izjavio je da će sistemi biti spremni za upotrebu do sledećeg proleća.

Ranije su Sjedinjene Američke Države isključile Tursku iz programa proizvodnje svog aviona F-35 i zapretile daljim sankcijama zbog kupovine ruskih protivvazdušnih sistema.

– Američki Kongres spreman je da ekonomski kazni Tursku, ukoliko ona ne odustane od kupovine ruskih sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 – saopštio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajan.

KOMENTARIJedan komentar

  1. teoretičar says:

    Amerika se obraća na pogrešnu adresu za S400. Treba da razgovara sa Rusijom i da potpiše tritije pa da Rusija razmotri "validnost" potpisa. A dotle...Drž te avijone na sigurnom. U hangarima. Patriot neće preživeti ovu sramotu. Saudijci pobacali svoje patriote u bunar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *