ТЕКТОНСКИ ПОРЕМЕЋАЈ НА МЕЂУНАРОДНОЈ СЦЕНИ: Никоме није јасно шта Трамп ради!

TEKTONSKI POREMEĆAJ NA MEĐUNARODNOJ SCENI: Nikome nije jasno šta Tramp radi!

15 oktobra 2019

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da se ne protivi da sirijski predsednik Bašar Asad brani Kurde u svojoj zemlji od ofanzive Turske. Američke trupe iz ove zemlje su „uglavnom“ povučene.

– Nakon što smo pobedili 100 odsto kalifat IS, uglavnom sam povukao naše trupe iz Sirije. Neka Sirija i Asad brane Kurde i bore se protiv Turske za svoju zemlju. Rekao sam svojim generalima – zašto da se borimo za Siriju i Asada, da bismo štitili zemlju našeg neprijatelja? – napisao je Tramp na svom profilu na Tviteru.– Odgovara mi svako ko hoće da pomogne Siriji u zaštiti Kurda, bilo da je to Rusija, Kina ili Napoleon Bonaparta. Nadam se da će sa njima sve biti u redu, mi smo sedam hiljada milja daleko od njih! – dodao je Tramp.

Ranije je saopšteno da su sirijski Kurdi objavili da su postigli sporazum sa Damaskom o razmeštanju sirijskih trupa na čitavoj granici sa Turskom za odbijanje napada turskih oružanih snaga.

KOMENTARI16 komentara

 1. Slobodanka says:

  Nisu uspeli da slome Siriju, da oteraju Asada i da postave svoju marionetu ni sa "crnim" isilovcima ni sa "zelenim" pobunjenicima ni sa "greškama" američke avijacije koja je gađala snage SAA i sistematski sirijska veća sela. Rat u Siriji je već prešao u novu fazu jer teroristi su uglavnom poraženi te sada direktno nastupaju države agresori koje su ranije sponzorisale terorizam u Siriji. Ta promena je prepoznata i javno komentarisana. Sada zbog nove predsedničke kampanje u SAD Tramp bi malo da pauzira od započinjanja novih ratova, a najzgodnije je da se sada iskoristi Turska. Verovatno to očekuju da Turska sa svojim apetitima može da poljulja i još više oslabi Siriju, zatim ona može da uđe u sukob ne samo sa Sirijom nego i sa Rusijom. U osi pobednika Rusija-Sirija-Iran ipak je najslabija Sirija te baš nju treba dognjaviti. Žrtvovati Kurde to znači da Sirija će dobiti nove teže obaveze i do kraja nove igre raspalo bi se prijateljstvo Rusija-Turska. SAD-u smeta sve veća saradnja ove dve zemlje, a zbog turske kupovine ruskih S-400 ne smeju da izbace Tursku iz NATO-a jer onda izgubiće tursku bazu Indžirlik u kojoj su smeštene i nuklearne glave u vlasništvu Vašingtona. Ako ni ovaj plan ne uspe imaju još jedan, a to je slamanje Erdogana sankcijama koje bi pogodile stanovništvo Turske i obojenim revolucijama. Ali to bi bila složenija napornija i duža igra zbog značaja baze Indžirlik i već su se izblamirali 2016 godine sa pokušajem svrgavanja Erdogana.

  • Slobodanka says:

   Turska ofanziva na severu Sirije biće naporna, ali neće oslabiti Siriju kao što se američki jastrebovi nadaju. Od sinoć nad gradom Raka se vijori zastava Sirijske Arapske Republike! Grad mučenik se vraća u svoju državu. Izgleda da formirao se ili se upravo završava formiranje sirijskog Pentagrama: Homs Alep Palmira + Raka + Manbidž. Prva tri grada su odavno slobodna, a sada im se pridružuju još dva sa teritorije koju su kontrolisali Amerikanci uz veliku pomoć Kurda! Da li ima nekih pozitivnih događaja za sve ljude koji žive na teritoriji Sirije u skladu sa verovanjem o tom božanskom vorteksu? Da, izgleda da ima. Vest od jutros je da su Kurdi uspeli da oslobode od turske okupacije pogranični grad Ras al Ain (=Sari Kani).

  • Slobodanka says:

   Povodom: LIBERATING SYRIA’S ANCIENT PENTAGRAM VORTEX & IT’S GEOPOLITICAL EFFECTS AUGUST 13, 2016 .

 2. triglav says:

  pa, šta sad nije jasno? 7000 milja jest cá. 11000 km.

  • Slobodanka says:

   Jeste to velika udaljenost. Ali kad su 1983 SAD formirale vojnu komandu oružanih snaga SAD za Bliski istok i Srednju Aziju pod nazivom USCENTCOM, tada Beloj kući i američkim generalima nije smetalo što je to na rastojanju od 7000 milja. Od te 1983 godine na ovamo koliko ratova su pokrenuli ili podržali na tom području? Očigledno da je sada nešto drugo problem. Dosad nisu uspeli da poraze Siriju, ne smeju da napadnu Iran, rat u Jemenu nisu dobili, a ni u Avganistanu. Vreme je da pronađu najmanje sramotnu formulu za povlačenje, bilo da će ono biti privremeno ili dugotrajnije.

 3. teoretičar says:

  Mislim da američki mediji koji uzbuđeno i sa kilometarskim člancima "napadaju" Trampa, gde se jedno te isto ponavlja deset puta sa samo jednom izmenjenom rečenicom, ustvari bacaju prašinu u oči celom Svetu. Čitao sam članak aldžazire, njujorktajmsa i ne znam koji još, ali ni jedan nisam čitao dalje od pola. Treba ti po sata za jedan članak gde se sve ponavlja u transparentnom medijskom redu. Našminkano i srceparajuće da zaplačeš. Jadni Ameri šta sve moraju da čitaju. Mada mislim da najveći deo Amera uopšte ne čita te članke. Meni ovo liči na uvod u veliko Američko prestrojavanje pred ...Ne smem toliko daleko da idem, jer je malo stvari poznato oko Trampa i čemu on trenutno služi. Trampa još niko na svetu nije pročitao, ali tamo gde pričepi, trava prestaje da raste. Kina na primer. Utišali se toliko da to već zvuči glasno. Nema ih više po svetu, nema izjava, nema kritike amerike...Pregovaraju jadnici već 14 meseci. A ne bi, nego negde u junu su valda Kinezi oštro reagovali pa dobili po meseca godišnjeg odmora i sa novom rundom pregovora nemaju više vremena da grade Put svile. Tramp će gotovo sigurno biti izabran ponovo za precednika a dotle možemo samo da vračamo odakle odjednom sva ta američka ustezanja, povlačenja i taktike koje uspaljuju maštu analitičara. Ima analitičari da pokrljaju mozgove.

  • Kosovac says:

   @ teoretičar, …..Dobro jutro Kolumbo, vidim da si pokušao da čitaš sorošoidnu štampu. Pa naravno da nisi mogao da sve pročitaš do kraja, ne zbog stomaka, nego zato što vidiš da oni mnogo tupe i da je to gubljenje vremena. Ali pogrešno kažeš da Ameri ne čitaju ta sranj. Pa Amerika je kolevka indoktrinacije. ……….Još samo da prestaneš da čitaš onu kamaru članaka o Mini HE kojih ima 4 dnevno, takođe sa samo malo ispremeštanim rečima, i sa stručnim mišljenjima dekana šumarskog fakulteta koji stalno oplakuje ubijene srpske reke i srpske potočiće, na svirep i podmukao način ugurane u betonska korita i Crne cevovode. Plašim se da ta šumarova indoktrinacija ne počne da deluje i na tebe pa da se i ti priključiš u 1. brigadu ovih prvoboraca Evropske Zelene Bande.

   • teoretičar says:

    Prvo, teoretičar nikad neće podržati zelenu bandu. A drugo, sve i da hoću, ja nemam više vremena za takve aktivnosti. Bog sve stavlja na svoje mesto u pravo vreme.

 4. Kosovac says:

  Kako nikome nije jasno šta Tramp radi? …..Evo, meni je jasno. Tramp pomera dupeta sorošoidnoj severnoameričkoj dubokoj državi.

   • Kosovac says:

    @ Velika Metla, …..Daće Bog.

 5. teoretičar says:

  Na primer, dal se neko pitao zbog čega je Amerika odustala od svih vojnih intervencija zadnjih godina? Upitajte se. Nisu ameri mirovnjaci, što znači nešto se debelo iza brda valja. Sećate li se one teoreme da merikom NE vlada precednik? E, Tramp je danas precednik merike. Obzirom na kinesku situaciju i mudrost, mislim da je drugi korak, nakon svih obustava ratovanja amera na planeti, sklanjanje Kine sa puta koji je nama još uvek nepoznat, ali predvidljiv. Kinezi su inače narod koji već skoro hiljadu godina rešava svoje probleme sa svetskim silama tako što radi za te sile. Jednostavno, radi za njih i sačuva narod. U početku su dobijali batina naširoko i nadugačko, ali se naučili pameti i sada će slušaju bez batina. Eto, to je iljadugodišnja kineska mudrost. Uopšte nije teško dokazati a pisao sam o tome već dva puta pa ne bih da vas gnjavim. Kao i obično, ja sam pažljiv i ustručavam se od dugih komentara da vam ne dosađujem. Kosovac, ne mešaj me u tvoje lične sukobe. Imaš ti tvoju ljubav. Jel znaš ti onu "Najteže je tuđu lepotu gledati!" To mi rekao jedan stari Krajišnik pre skoro 3 decenije. Ali to "lepotu" se odnosilo na ono pored mene. Nasmejao me do suza. A kad sam ono tvoje zadnje pročitao, mal nisam pao u nesvest...

 6. Za Srbiju says:

  Amerikanci slomili ISIS!!! Koji vic.

  • Za Srbiju says:

   Koji su to oni rat dobili? Samo ruše i uništavaju, odnosno ostavljaju haos.

 7. Kosovac says:

  @ teoretičar, …..A bre nije ništa strašno, verovatno nisi pročitao jedan moj komentar iz lepeze diskusija sa dotičnom Persom. Pa se sada to ne uklapa u kontekst. U mojoj mirnoj korespondenciji sa Persom došao sam do zaključka da je opasno približiti se njojzi e da bi joj oprali usta sapunom. Pa sam predložio tebe, jer si joj već dosta blizak, a ujedno sam se pozvao i na tvoju hrabrost. Kada je eto posle nekog vremena dotična Persa nastavila sa svojom kanonadom, ja sam zaključio da nisi ispunio zadatak. Nije meni teško da ti se izvinim jopet, ali me stra' da ne pomisliš da teram neki majtap, što mi nije nikako namera. ……………Kad neko tera majtap, to je kako bi Erdogan rekao, da teraš neku sajtariju. Odnosno po naški, to je kao da teraš neku komendiju ili zajebanciju.

 8. marko says:

  gurnuo turke a ameruika ce iz turske tursku vojsku pomagati u ratu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *