„ТЕЛЕГРАФ“ ПРИЗНАО: Британија више нема војску

„ТЕЛЕГРАФ“ ПРИЗНАО: Британија више нема војску

13 фебруара 2024

Велика Британија се налази на удару напада против националне одбране, а никога за то није брига, пише некадашњи британски специјалац Тим Колинс у колумни за „Телеграф“.

Први проблем са којим се Британија суочава је регрутација, сматра он, наводећи да се, уместо привлачења „оних који су вековима бранили ову земљу“, данас форсира различитост, односно регрутација различитих мањина које нису ни заинтересоване са каријеру у војсци.Други је то што се деморалишу и исмевају „непожељни“ – они које је доскорашњи командат британске авијације Мајкл Вингстон назвао „бескорисним белим мушким пилотима“ – због чега они масовно напуштају војску.

Трећи проблем представљају ниски безбедносни стандарди, који омогућавају непријатељима да се без већих проблема инфилтрирају у британску војску, наводи Колинс.

Бродови чије су поправке скупо плаћене се избацују из употребе. Морнарица не може да учествује у НАТО вежбама, а камоли да се ефективно бори против Хута у Црвеном мору.

Оно што је остало од војске је једва функционално. Ситуација није много боља ни када је реч о наоружању, пише Колинс, наводећи да Британија сада практично нема артиљерију након што су преостале системе и муницију послали Украјини.Проблем за Британце представља и набавка новог наоружања. Наиме, од 589 оклопних возила која су наручена, испоручено је свега 44 – десет година након што их је Министарство одбране платило 5,5 милијарди фунти.

Још један горући проблем представља и недостатак тенкова. Прошле године је откривено да британска војска располаже са само 157 тенкова „челинџер“ који су спремни за употребу одмах или у року од 30 дана – за разлику од 227, колико их има званично.

Многи сматрају да је та бројка заправо још и мања, наводи Колинс, и додаје да британска војска има чак 93 „центра за разноликост“ – вероватно више од функционалних „челинџера“.

KOMENTARI7 коментара

 1. Fićko says:

  Pitanje: Ako nema vojsku, kako onda ima smelosti da pravi štetu po celom svetu? Da li su svesni da u tom slučaju mogu da plate predebelz cenu?

  • Brane says:

   Pa kako, uzdaju se u amere. Al' izgleda da im lose ide. Kako narod kaže:"o jadu se zabavili".

 2. Veliko- hrvacki stvor says:

  Nema ali će je napraviti, toliku koliku mogu.

 3. Velika Metla says:

  Која ли то будала верује у једно једино слово које изговори пиргави пасји накот тај је гори од њих.

 4. 1389 says:

  Mala Britanija je jaka samo na rečima, ostalo su bajke za decu...

  • Nebojsa says:

   Da jesu. Samo da li si cuo za bilo koji pokret u svetu koji se bori protiv njih? Naravno da nisi, jer su oni stvorili sve te teroriste.

  • persida says:

   Jedan od centara svetskog (citaj Rotsildovog) bankarstva tebi je bajka. Blago tebi, tebi mozak ne radi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u