„ТЕЛЕГРАФ“ ПРИЗНАО: Британија више нема војску

„TELEGRAF“ PRIZNAO: Britanija više nema vojsku

13 februara 2024

Velika Britanija se nalazi na udaru napada protiv nacionalne odbrane, a nikoga za to nije briga, piše nekadašnji britanski specijalac Tim Kolins u kolumni za „Telegraf“.

Prvi problem sa kojim se Britanija suočava je regrutacija, smatra on, navodeći da se, umesto privlačenja „onih koji su vekovima branili ovu zemlju“, danas forsira različitost, odnosno regrutacija različitih manjina koje nisu ni zainteresovane sa karijeru u vojsci.Drugi je to što se demorališu i ismevaju „nepoželjni“ – oni koje je doskorašnji komandat britanske avijacije Majkl Vingston nazvao „beskorisnim belim muškim pilotima“ – zbog čega oni masovno napuštaju vojsku.

Treći problem predstavljaju niski bezbednosni standardi, koji omogućavaju neprijateljima da se bez većih problema infiltriraju u britansku vojsku, navodi Kolins.

Brodovi čije su popravke skupo plaćene se izbacuju iz upotrebe. Mornarica ne može da učestvuje u NATO vežbama, a kamoli da se efektivno bori protiv Huta u Crvenom moru.

Ono što je ostalo od vojske je jedva funkcionalno. Situacija nije mnogo bolja ni kada je reč o naoružanju, piše Kolins, navodeći da Britanija sada praktično nema artiljeriju nakon što su preostale sisteme i municiju poslali Ukrajini.Problem za Britance predstavlja i nabavka novog naoružanja. Naime, od 589 oklopnih vozila koja su naručena, isporučeno je svega 44 – deset godina nakon što ih je Ministarstvo odbrane platilo 5,5 milijardi funti.

Još jedan gorući problem predstavlja i nedostatak tenkova. Prošle godine je otkriveno da britanska vojska raspolaže sa samo 157 tenkova „čelindžer“ koji su spremni za upotrebu odmah ili u roku od 30 dana – za razliku od 227, koliko ih ima zvanično.

Mnogi smatraju da je ta brojka zapravo još i manja, navodi Kolins, i dodaje da britanska vojska ima čak 93 „centra za raznolikost“ – verovatno više od funkcionalnih „čelindžera“.

KOMENTARI7 komentara

 1. Fićko says:

  Pitanje: Ako nema vojsku, kako onda ima smelosti da pravi štetu po celom svetu? Da li su svesni da u tom slučaju mogu da plate predebelz cenu?

  • Brane says:

   Pa kako, uzdaju se u amere. Al' izgleda da im lose ide. Kako narod kaže:"o jadu se zabavili".

 2. Veliko- hrvacki stvor says:

  Nema ali će je napraviti, toliku koliku mogu.

 3. Velika Metla says:

  Koja li to budala veruje u jedno jedino slovo koje izgovori pirgavi pasji nakot taj je gori od njih.

 4. 1389 says:

  Mala Britanija je jaka samo na rečima, ostalo su bajke za decu...

  • Nebojsa says:

   Da jesu. Samo da li si cuo za bilo koji pokret u svetu koji se bori protiv njih? Naravno da nisi, jer su oni stvorili sve te teroriste.

  • persida says:

   Jedan od centara svetskog (citaj Rotsildovog) bankarstva tebi je bajka. Blago tebi, tebi mozak ne radi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *