ТЕМПИРАНА БОМБА У ИНДИЈСКОМ ОКЕАНУ: Прети катастрофа, гори танкер са 270.000 тона нафте

ТЕМПИРАНА БОМБА У ИНДИЈСКОМ ОКЕАНУ: Прети катастрофа, гори танкер са 270.000 тона нафте

4 септембра 2020

Нафтни танкер „Њу дајмонд“, регистрован у Панами, два дана гори код Шри Ланке, због чега се страхује да би могла да се излије велика количина нафте у Индијски океан. Пожар на танкеру, који је пловио из Кувајта у Индију, избио је услед експлозије.

Морнарица Шри Ланке и индијска обалска стража су воденим топом залиле брод у пламену, а у гашењу пожара ангажован је и хеликоптер.Танкер, дугачак 330 метара, превози 270.000 тона сирове нафте и 1.700 тона дизела.

У експлозији на танкеру погинуо је један члан филипинске посаде, а преостала 22 члана посаде, петорица Грка и 17 Филипинаца, евакуисани су с брода, саопштили су званичници.

Танкер је путовао из Кувајта у источну индијску луку Парадип, а био је удаљен 60 километара од источне обале Шри Ланке када је послао сигнал за помоћ, преноси портал Јутарњи.

Док је беснео пожар танкер се приближавао обали, а индијска обалска стража наводи да је настала пукотина од два метра на трупу брода око 10 метара изнад висине мора.

Центар за управљање катастрофама Шри Ланке (ДМЦ) наводи да нема опасности од изливања нафте у море.

„Није лоше као што се чини“, рекао је дирецтор ДМЦ-а Суданта Ранасинџе за АФП.

„Пожар се није проширио на товар. Када се угаси пожар, брод ће бити одвучен даље у дубље море“, додао је.

Казао је да власти разматрају пренос нафте на други брод.

Танкер је већи од јапанског теретног брода МВ Вакашио, који је ударио у гребен на Маурицијусу у јануару, при чему је исцурило више од хиљаду тона нафте у море.

Малдиви, који зависе од туризма и риболова и имају један од најочуванијих коралних гребена на свету, изразили су забринутост због могућег изливања нафте из танкера “Њу дајмонд”.Малдиви се налазе око 1.000 километара југозападно од Шри Ланке.

„Ово би могла бити велика катастрофа“, објавио је на Твитеру Ахмед Насем из Канцеларије малдивског председника и додао да Малдиви морају да предузму мере опреза.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. milorad3 says:

    ah neko je rešio da naplati OSIGURANJE :) Užas šta sve phlepne kapitalističke hijene mogu da urade ali to je sigurno to, na stotine punih tankera plutaju po okeanima sa naftom koju niko neće a NEKOME je došlo to na NAPLATU:)Biće još buktinja sigurno il ititanika svejedno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u