Tenderi nameštani za Tončeva

Tenderi nameštani za Tončeva

24 jula 2013

dru-Novica-Toncev_620x0Firma Novice Tončeva, predsednika opštine Surdulica i člana Predsedništva SPS, „Tončev-gradnja“ dobila je 3. jula, na tenderu koji je raspisalo Ministarstvo zdravlja, posao rekonstrukcije Internističke bolnice u zdravstvenom centru u Kraljevu, vredan 87,5 miliona dinara (767.438 evra). Ova vest uzburkala je javnost jer su ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović i Tončev – stranačke kolege.

Ministarka je opravdala rezultat tendera tvrdnjom da je izabrana najbolja ponuda i da niko „ne sme biti hendikepiran samo zato što pripada određenoj političkoj opciji“. Tončev je rekao da je svako učešće na tenderu, pa i ovo, uredno prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije.

Od avgusta prošle godine do ovog leta „Tončev-gradnja“ prijavila je Agenciji učešće na 69 tendere koji su raspisale državne institucije. Posao je dobila u 17. I dok su prošle godine to mahom bile rekonstrukcije škola i gerontoloških centara, ove godine su dobijali i „krupnije zalogaje“.

Tončev je, recimo, dobio tender za radove na Prodajnoj galeriji Beograd, na Kosančićevom vencu, za izgradnju trafo-stanice na kardiohirurgiji u Nišu, za adaptaciju skupštinske sale u Bosilegradu, rekonstrukciju zgrade opštine Doljevac, izgradnju crkve u Klokočevcu, dogradnju gradske pijace u Negotinu, a u junu i veći posao za Upravu carina. Radio je i za Klinički centar Niš i na adaptaciji nefrologije Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

– Tačno je da je „Tončev-gradnja“ prijavila učešće u ovom tenderu. Firme u kojima funkcioneri imaju udeo iznad 20 odsto, i koje učestvuju u javnim nabavkama koje raspisuju državni organi, obavezne su da prijave svoje učešće i da nas obaveste o ishodu tendera. Ako dođemo do saznanja da firma nije prijavila učešće, iniciramo pokretanje prekršajnog postupka – kaže Aleksandra Kostić, portparol Agencije za borbu protiv korupcije.

Agencija je za tri godine podnela samo devet prekršajnih prijava. U njihovom registru prijavljene su samo 34 funkcionerske firme koje su poslovale sa državom, i to mahom u vlasništvu „nižih funkcionera“. Od poznatijih imena tu su Ekonomski institut i EKI investment, suvlasništvo vivšeg ministra Aleksandra Vlahovića, „DG komp računari“, vlasništvo Dulićevih, i „Treća petoletka“, vlasništvo poslanika NS Mladena Grujića.

– Broj funkcionerskih firmi koje učestvuju na tenderima daleko je veći od prijavljenog. Očigledno da Agencija reaguje samo na osnovu prijava ili napisa u medijima, a ne pokreće prekršajne postupke kao rezultat redovne kontrole – kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

On naglašava da funkcioneri koji imaju firme ne treba da budu diskriminisani, ali oni moraju da poštuju zakon o javnim nabavkama:

– Kada su u pitanju funkcionerske firme, posebno bi trebalo kontrolisati da uslovi tendera ne budu prilagođeni profilu te firme. Ako se niko ne žali na rezultate tendera, to može biti signal da je tender namešten za funkcionera.

U praksi stvari nisu baš tako ružičaste. Kontrole su sporadične i mahom po prijavama, a funkcionerske firme su u startu povlašćene jer neretko dobijaju kredite i bankarske garancije pod povoljnijim uslovima.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *