ТЕНЗИЈЕ РАСТУ: Иран напада, Америка узвраћа

TENZIJE RASTU: Iran napada, Amerika uzvraća

14 marta 2020

Vrhunski američki general izjavio je u petak da je pretnja od Irana i dalje velika, dan nakon što su SAD izvele udare protiv iračke paravojne formaciije.

Napad na paravojnu formaciju Kataib Hezbolah bio je odgovor na napad koji se dogodio u sredu sredu na vojnu bazu SAD Kamp Taji u Iraku. U tom napadu su stradala najmanje tri pripadnika vojske, a povređeno je 14 osoba, piše Sputnik.Šef američke centralne vojne komande, Kenet Mekenzi otkrio je da će odmazdani napadi na pet skladišta oružja Kataib Hezbolah odvratiti „buduće napade ove prirode“, preneo je Reuters.

Međutim, dodao je da je pretnja Irana i dalje “vrlo velika”. „Mislim da je pretnja i dalje veoma velika. Mislim da tenzije zapravo i nisu opale “, rekao je Mekenzi.

Prema iračkoj vojsci, američki odmazdni napadi u četvrtak uveče ubili su ukupno šest ljudi: tri vojnika, dva policajca i jedan civil. Pored toga, u napadu je ranjeno najmanje 12 ljudi, saopcštila je u petak iračka vlada. Formacijom Kataibu Hezbolah zapovedao je Abu Mahdi al-Muhandis, koji je ubijen zajedno s iranskim generalom Kasimom Suleimanijem, u američkom vazdušnom napadu 3. januara u Bagdadu. U februaru je američki Stejt department prozvao Ahmada al-Hamidavija, novog vođu Kataib Hezbolaha, globalnim teroristom. Nakon Sulejmanijeve smrti, tenzije između SAD i Irana su pojačane.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *