ТЕНЗИЈЕ РАСТУ! КИПАР УПОЗОРАВА: Турска је постала пиратска земља на Медитерану!

TENZIJE RASTU! KIPAR UPOZORAVA: Turska je postala piratska zemlja na Mediteranu!

23 januara 2020

Kipar je odobrio licencu italijanskoj kompaniji Eni i francuskoj Total za hidrougljenična istraživanja na toj lokaciji, prenosi AP.

Moguće je da je Turska ukrala tehničke podatke koji su joj omogućili da pošalje brod za eksploataciju nafte na određeno mesto u vodama južno od Kipra, na koje su pravo prethodno dobile energetske kompanije Eni i Total, saopštio je danas portparol kiparske vlade Kirjakos Kušos.On je napomenuo da kiparske vlasti nemaju definitivan dokaz za takvu tvrdnju, ali da veruju da su u ruke Turske dospeli podaci koji su je doveli do određene lokacije za eksploataciju nafte.

Te dve kompanije imaju dozvolu da sprovode eksploataciju u sedam od 13 blokova koji čine ekskluzivnu ekonomsku zonu Kipra.

– Ima informacija, koje su verovatno tačne, da je Turska ukrala planove i analize od određene kompanije, koja ju je dovela do određene tačke – naveo je Kušos, dodajući da ne želi da sugeriše da je jedna od kompanija dobrovoljno dala podatke.

On je ponovio da Turska nastavlja da krši međunarodno pravo nelegalnim bušenjem u vodama Kipra.

– Nažalost, Turska je postala piratska zemlja na istoku Mediterana – rekao je Kušos.

Ovo je četvrta lokacija u kiparskoj ekskluzivnoj zoni u kojoj Turska pokušava da sprovede eksploataciju od jula. Turska šalje ratne brodove kao pratnju brodovima za eksploataciju na mesta bušenja na istoku i zapadu Kipra.

KOMENTARI3 komentara

  1. 123 says:

    Mnogo se ovi turci šire po regionu to je jako opasno, može im jedan dan pasti na pamet da se iskrcaju u Sarajevu na aerodromu...

  2. Pera says:

    Pa dobili su od eu odobrenje da rade sta hoce sa Grckom i okolinom i Balkanom, jer merkelica nije im dala da udju u eu, pa im je ovo kompenzacija. Ko s turcima tikve sadi o glavu mu se lupalo !

  3. Pera says:

    turska nije postala piratska, nego je od svog postanka piratska, demonska nakaza !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *