TENZIJE RASTU: Ruski bombarderi nadletali Ameriku

TENZIJE RASTU: Ruski bombarderi nadletali Ameriku

10 avgusta 2014

tu95_ttr95Ruski nuklearni bombarderi su najmanje 16 puta u poslednjih 10 dana probili američki vazdušni prostor, saopštili su američki zvaničnici.

S druge strane, zvaničnici Ruske Federacije tvrde da su u svojim vodama locirali, a zatim iz nje i oterali američku podmornicu. Ove ratne igre mnogo podsećaju na one iz vremena Hladnog rata, pogotovo što su odnosi između Moskve i Vašingtona sve gori.

Zbog toga što su ruski bombarderi Tu-95 nadletali Ameriku, više puta su morali da uzleću i lovci američkog vazduhoplovstva ne bi li ih zaustavili i upozorili. Više puta su prilikom nadletanja Aljaske i Kanade ruske bombardere pratili i borbeni avioni.

Tokom poslednje dve nedelje NORAD je vizuelno identifikovao ruske letelice oko i na teritoriji Amerike“, potvrdio je major Bet Smit, portparol komande NORAD – prenosi vaseljenska.com.

On je dodao da su dolasci ruskih aviona sve češći, ali da su ih procenili kao rutinske trening misije. Ipak, mnogi stručnjaci upozoravaju da su to otvorene provokacije. Pojedini američki zvaničnici kažu da ovi preleti podsećaju na vreme Hladnog rata, kad su sovjetski bombarderi često doletali blizu američkog neba.

I ruski zvaničnici tvrde da Amerikanci njih provociraju. Ruska severna flota locirala je juče i potisnula iz ruskih pograničnih voda stranu podmornicu, naveo je visoki zvaničnik Generalštaba ruske mornarice.

Severna flota je u Barencovom moru locirala stranu podmornicu, koja je, navodno, pripadala američkoj mornarici. Akcijom antipodmorničkih snaga ruske flote podmornica je proterana iz pograničnih voda RF“, naveo je zvaničnik, a prenosi Itar-Tas.

Kontakt s podmornicom trajao je oko 27 minuta, a nakon toga američka podmornica napustila je tu zonu, rekao je zvaničnik ruske mornarice.

(Dnevne.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. m.trajkovic says:

    ma unistite okupatore sveta nikoga ne mrzim na svetu kao njih

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *