ТЕНЗИЈЕ У ЕВРОПИ РАСТУ: Kо ће у рату Русије и Украјине напасти први? РУСИЈА ОТKРИЛА СВЕ ДЕТАЉЕ

TENZIJE U EVROPI RASTU: Ko će u ratu Rusije i Ukrajine napasti prvi? RUSIJA OTKRILA SVE DETALJE

24 novembra 2021

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov još jednom je ponovio da Rusija ne pravi nikakve agresivne planove protiv Ukrajine i da ne planira da je napada. Kako kaže, ne može se isto reći za Kijev.– Ko će koga napasti – Rusija Ukrajinu, ili Ukrajina Rusiju? Američki i ukrajinski mediji tvrde da se Moskva spremna na agresiju protiv Kijeva, na napad, a mi tvrdimo da Ukrajina planira agresivne aktivnosti protiv Donbasa, DNR i LNR. To je nijansa koju treba ispravno razumeti i ispravno je tumačiti – naglasio je portparol ruskog predsednika.

Prema njegovim rečima, Rusija je više puta na najrazličitijim nivoima isticala da ne namerava nikoga da napada i da ne kuje nikakve agresivne planove.

– Apsolutno je pogrešno govoriti suprotno i bilo kakva kretanja ruskih Oružanih snaga dovoditi u vezu sa takvim planovima. To nije tako – izjavio je Peskov.

Vojno rešenja problema Donbasa

On je naglasio da je Moskva zabrinuta ponašanjem Kijeva u pogledu jugoistoka Ukrajine.

– Duboko smo zabrinuti upravo provokacijama Oružanih sila Ukrajine na liniji razdavajanja i pripremom mogućeg vojnog rešenja problema Donbasa – istakao je portparol.

S tim u vezi, Peskov je naveo da bi Amerika mogla da pošalje vojne instruktore u Ukrajinu i da tu opciju „ne treba isključiti“, pošto je to već slučaj.

-Tamo dolaze vojni savetnici, stižu sistemi naoružanja. Pritom, ne samo iz SAD, već i iz drugih zemalja NATO-a. Sve to vodi ka daljoj eskalaciji – ocenio je portparol, dodajući da do sada samoproglašene Luganska i Donjecka Narodna Republika ni na koji način nisu pokretale provokacije.

Šta je okidač za rast tenzija u Evropi

Istovremeno, upozorio je da neispunjavanje odredbi Minskih sporazuma dovodi do rasta napetosti u Evropi.

Na pitanje ukrajinskog novinara kako Kijev može da dobije garancije bezbednosti od Rusije, Peskov je odgovorio da je „najbolja bezbednosna garancija primena Minskih sporazuma“.

– Odsustvo napretka u primeni Minskih sporazuma je značajan iritans i okidač koji dovodi do povećanja nivoa napetosti u Evropi u celini, to je činjenica- konstatovao je portparol Kremlja.Prema navodima agencije Blumberg, američka obaveštajna služba smatra da bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu početkom 2022. godine. Napad bi, navodno, mogao da ide iz tri pravca, između ostalog, i sa teritorije Belorusije.

I šef ukrajinske vojne obaveštajne službe general Kiril Budanov optužio je ranije Rusiju da je navodno „koncentrisala“ više od 92.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom i da se „sprema da je napadne“ krajem januara ili početkom februara.

S tim u vezi, Peskov je rekao da tvrdnje da Moskva navodno priprema vojnu invaziju na Ukrajinu mogu poslužiti kao paravan za agresivne težnje Kijeva da problem Donbasa reši vojnim putem. On je istakao da „postoji ciljana informaciona kampanja“, kao i da se za dezinformisanje koriste novinske agencije, kao što je Blumberg i američki listovi.

KOMENTARI5 komentara

 1. 1389 says:

  Evropa ne postuje Minski sporazum, igraju duple arsine, zato ce da plati i u Ukrajini i u Poljskoj...

 2. Vojna i ojdeSve says:

  Apokalipsa ... Kraj sveta.... Kraj ludila.... One ticket get it...

 3. Za Srbiju says:

  Zapadni monstrumi večito svoje planove podmeću drugima. Poznata zamena teza.

  • Za Srbiju says:

   Sve je suprotno od onoga što laju.

 4. sergej says:

  Do sad smo imali nekoliko invazija Rusije na Ukrainu, po Američkom umnobolnom scenariju. To je samo navlačenju troškova Rusiji kod pomjeranja vojske.A Ukrainci se ponaša kao umnobolni pacjenti sa ludačkom košuljom u sanatorijumu zvanom Ukraina.A Amerikancima je potrebno krvi i Ukrainaca i Rusa samo to Ukrainci ne shvataju. Rusi su to davno shvatili ali ne može pametan popustiti koliko ludak može zategnuti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *