TEORIJA – Kako ko razbije ploču, tako se nova pojavi

TEORIJA – Kako ko razbije ploču, tako se nova pojavi

16 oktobra 2013

SanjaModrićPiše: Sanja Modrić

Dvojezične ploče više ne mogu biti na miru ni izvan Vukovara, evo razbili su opet jednu i u općini Biskupija kod Knina.

Stožeraši su, dakle, uz politikantsko vodstvo HDZ-a, apsolutno postigli svoj cilj. Uznemireno je stanovništvo i hrvatske i srpske nacionalnosti. Napalili su ljude da se glože oko ćirilice ucjenjujući Hrvate domoljubljem da stanu na njihovu stranu. Preplavili su eter ratnim tenzijama i ratnim rječnikom. Sve u svemu, u Vukovaru su stvorili nakaradnu situaciju izvanrednog stanja gdje zakon mora štititi interventna policija iza metalnih ograda. A policijske straže već su porazmještene i drugdje po Hrvatskoj gdje crne table padaju pod okriljem noći.

I, što je od svega najgore, nitko ne zna kako se taj namjerno potpaljeni požar više može ugasiti.

Ako stožeraša, s njihovim ultimatumima i prijetnjama, jedan dan nema u vijestima, sutra će se sigurno vratiti u centar pažnje nekom slikovitom akcijom. Nekidan su imali onog mladog policajca koji je sam skinuo ploču, a zatim branitelja iz Vinkovaca koji je podršku stožeru izrazio bacivši svoju ratnu uniformu s ordenima pred policijsku stražu.

A koji su strah u kosti utjerali Vukovarcima pokazuju nam ti isti, napamet naučeni komentari, koje ljudi smeteno izgovaraju pred kamerama.

Stožer je, dakle, u velikom i razuzdanom zaletu, dok je vlast u nervoznoj defenzivi.

Što god Vlada napravi, može biti opasno, dok su stožeraši oko posljedica posve komotni. Stupanj zrelosti društva ovdje je, naime, taj da se pitanje njihove odgovornosti smatra politički nekorektnim i nije bez rizika postaviti ga otvoreno i bez uvijanja.

No, ova je situacija svakako neodrživa. Došlo je već dotle da izvještaji iz Vukovara i drugih nacionalno miješanih sredina počinju sa »Danas nije bilo incidenata«.

Čekaju se incidenti i sve doista tome vodi. Naravno da je najobičnije zavaravanje da bi pregovori mogli dovesti do rješenja, do smirivanja tenzija i normalizacije života. Jer – kad bi stvari ušle u normalu – stožeraši bi postali nebitni.

I zato je, naravno, muka živa kako dalje?

No možda neka osobito velika drama uopće nije potrebna da bi se našao razuman lijek ovome mahnitanju. Postoji, naime, ta »teorija razbijenih prozora« (broken windows theory), koju su svojedobno uspješno primijenile vlasti u nekoliko gradova SAD-a. Najpoznatiji poklonik te doktrine je republikanski gradonačelnik New Yorka (1993. do 2001.) Rudi Giuliani koji je kroz nekoliko godina, uz njenu pomoć, upravo drastično smanjio vandalizam u gradu.

Prema teoriji razbijenih prozora, destruktivno ponašanje može se suzbiti ako se na svako uništavanje u javnom prostoru odmah reagira uklanjanjem oštećenja. Znači, važno je da komunalne vlasti odmah poprave svaki razbijeni prozor, grafitima išaranu fasadu i iščupani prometni znak jer tako šalju signal izgrednicima da nedopušteno ponašanje ne prolazi. Jasno, to mora biti dosljedna praksa na duži rok.

Mislim da bi baš to jeftino i jednostavno rješenje upalilo i ovdje kod nas. Nema stvarno nikakvog smisla da okružimo gradove kordonima policije. Nego neka se Vlada opskrbi zalihom ploča, i, kako koju razbiju, neka se nova odmah ponovno postavi, tiho i rutinski. Za godinu dana, sport lomljenja ploča dosadit će svima. A čim za njega izgube interes mediji, taj provincijalni stožeraški teatar sam će se od sebe naprosto ugasiti.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *