TERORISTI – Beograd naseo na Tačijevu vojsku

TERORISTI – Beograd naseo na Tačijevu vojsku

15 marta 2014

303049_kosovo-beta_fIzgleda da Srbija trči pred kosovsku rudu i nudi Prištini i ono što joj se ne traži, a to je na pristanak razgovora o formiranju vojske Kosova, koju najavljuje Hašim Tači. Svi bolje obavešteni u Prištini smatraju da je reč o Tačijevom predizbornom političkom marketingu, čiji je cilj da mu podigne rejting i privoli glasače koji se osipaju nakon što je iz stranke DPK istupilo tvrdo krilo predvođeno Fatmirom Ljimajem i predsednikom kosovskog parlameta Jakupom Krasnićijem.

Izvori iz diplomatskih krugova kazali su “Vestima” da se o toj temi ozbiljno ne razgovara u Vladi Kosova, kao ni u ključnim diplomatskim predstavništvima u Prštini. Formiranje kosovskih oružanih snaga nije u kladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, niti je predviđeno planom Martija Ahtisarija.

Ono što je možda najintrigantnije u čitavoj priči jeste da odluka o uspostavljanju takve vojske može da se donese jedino ako svih 13 Srba u kosovskom parlamatu glasaju za nju, što je nerealno očekivati (odluka mora da se donese uz podršku dve trećine poslaničkih glasova i glasove svih manjinskih zajednica).

Baš zato je mnoge i začudilo da iz Beograda stižu signali da bi o tome trebalo razgovarati.

Prvi je temu stavio na sto predsednik Srbije Tomislav Nikolić nedavnom izjavom da će zbog najave Prištine o formiranju vojske biti potreban novi aneks Briselskog sporazuma.

– Ako se prave takve snage, to treba učiniti i na severu. Što u njima, po uzoru na dogovor o policiji, ne bi bilo dogovora o sastavu koji odgovara stanovništvu, upitao je Nikolić i dodao da će to biti tema daljih razgovora. On je dodao da je suština da Srbi na severu dobiju svoju vojsku, ako već Priština pravi svoju.

Nenad Maksimović, direktor Centra za mir i toleranciju podseća da je stvaranje kršenje postojći dogovora, skupo i protivno ideji stvaranja regionalne stabilnosti.

– Definitivno je stvaranje vojske Kosova kršenje Rezolucije 1244 i Ahtisarijevog plana. Osim što predstavlja kršenje dogovora, aposlutno je nepotrebno, skupo i protivno ideji stvaranja regionalne stabilnosti. Predlog Nikolića je skrivanje iza osnovne ideje, a to je potpuna predaja i potpuni gubitak srpskih pozicija na Kosovu i potpuna predaja Srba na severu i nevešt pokušaj maskiranja te ideje – ističe Maksimović.

Nikolić je naglasio da postoje jasne garancije da takozvana vojska Kosova, koja će biti formirana za dve ili tri godine, nikada neće kročiti na sever Kosova, ali je ostalo da visi u vazduhu: gde i kada se razgovaralo na tu temu?

– Ovo vređa zdrav razum. Gde je ta garancija? Kada se razgovaralo o tome, kad u zvaničnim dokumentima ne postoji pisan trag o dogovoru. Tako da je ovo jeftin politički marketing koji skriva suštinu da je Srbija pristala na sve što je samostalnost Kosova u svim njenim ingerencijama – ocenjuje Maksimović.

Po modelu policije na severu

U pojedinim medijima najavili su da će Beograd u nastavku dijaloga s Prištinom zatražiti da u okviru budućih oružanih snaga Kosova Srbi imaju svoju jedinicu i svog regionalnog komandanta. Prema ovom predlogu, “srpske jedinice” funkcionisale bi u sistemu pokrajinske bezbednosti, ali bi se na njih preslikao model primenjen u organizaciji policije na severu.

Bivši pregovarač u Briselu Borislav Stefanović kaže da ne vidi način na koji predlog o kome je govorio Nikolić za Srbiju može biti prihvatljiv.

– Pokušaj razgovora o toj temi je potreba da Srbija potvrdi da postoji vojska Kosova, što je protivno Rezoluciji 1244. To sve stavlja buduću vladu Srbije u poziciju da se posmatra kroz prizmu Kosova kao neko ko je suštinski krajnje kooperativan. Ko zna o čemu oni u Briselu razgovaraju i kakav aneks spominju. Plašim se da bismo lako mogli da se nađemo u procesu o kome ništa ne znamo i za koji javnost nije pripremljena – ocenjuje Stefanović.

(Vesti-online.com)

KOMENTARIJedan komentar

  1. velimir says:

    SNS IZDAJNICI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *