TERORISTI – Broj Albanaca sa Kosova u ratu u Siriji se povećava

TERORISTI – Broj Albanaca sa Kosova u ratu u Siriji se povećava

26 januara 2014

764966-120305-syrian-rebelsBroj Albanaca sa Kosova u Siriji se povećava, samo u januaru je u tu zemlju u kojoj se ratuje otišlo njih 30, a iduće nedelje kosovska vlada će usvojiti zakon o njihovom krivičnom gonjenju.

Trideset građana Kosova su putovali tokom januara u Siriju, pokazali su strani izvori tajnih sluzbi. Broj kosovskih građana koji su otisli tamo, u zavisnosti od izvora, varira između 4 i 400. Ali, jedna stvar je sigurna – šest građana Kosova su ubijeni u Siriji, navodi „Koha ditore“.

Razni izvori koji se bave ovim pitanjem su dali informacije i brojke za „Kohu ditore“, a oni pokazuju da su Albanci iz Makedonije, Albanije, Kosova i Preševa, Bujanovca i Medveđe uključeni u razne radikalne grupe koje učestvuju u ratu u Siriji.

Evidentno je da se Albanci u ovom ratu nalaze u grupama koje ratuju jedna protiv druge.

Najveći broj Albanaca otišao je u Siriju iz regije Kosovske Mitrovice, Prizrena i Kačanika.
Policija navodi da ih je u Siriji 60.

Pored Albanaca, u ratu u Siriji ima i drugih Evropljana. Istrazivanja su pokazala da je ukupno oko 11.000 Evropljanina ucestvovala u ratu u Siriji.

Policija je za „Koha ditore“ obelodanila da su građani Kosova prvi put počeli da idu u rat u Siriju u 2012 godini i da uglavnom otišli individualno, ali i u manjim grupama – uglavnom su to bili prijatelji.

Putovali su vazdusnom linijom Pristina – Skoplje- Istanbul ili Skoplje – Tirana – Istanbul, a potom iz Istanbula, preko granice sa Turskom, u Siriju, gde su se, nakon ilegalnog prelaska granice, priključivali militantnim grupama.

Kosovski građani bili su u Siriji od dva do pet meseci, ali je jedan broj ostao i do godinu dana, prenosi „Koha ditore“.

Kako navodi policija, većina njih su se vratili,a nekoliko njih su ponovo otišli – drugi ili treći put u Siriju.

„Na osnovu analiza, proizilazi da je jedan od glavnih motiva osoba koje idu u Siriji ubeđenje, ideologija (Džihad), kao i traženje avanture, humanitarna pitanja u istaživanju identiteta, a ne odbacuje se mogućnost da jedan deo ide i radi kriminala“, navodi se u izvestaju policije dostavljenom listu „Koha ditore“.

Jedinica protiv terorizma predviđa pretnje za bezbednost Kosova nakon povratka tih osoba koje su ucestvovale u ratu u Siriji.

S obzirom na to da su u ratu u Siriji učestvovale desetine dobrovoljaca sa Kosova, eksponiranih u ekstremnim i terorističkim organizacijama raznih profila, oni predstavljaju opasnost, jer te elemente i taj duh mogu preneti i na Kosovo.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *