ТЕРОРИСТИ ОБЈАВИЛИ РАТ ЕВРОПИ: Имају два циља, А МОГУЋЕ И ДВЕ МЕТЕ

TERORISTI OBJAVILI RAT EVROPI: Imaju dva cilja, A MOGUĆE I DVE METE

3 novembra 2020

Nakon višestrukih terorističkih napada u Francuskoj u kojima je živote izgubilo najmanje četvoro ljudi, od kojih je dvoje obezglavljeno, islamski ekstremisti sinoć su posejali strah po ulicama Beča ubivši četiri i povredivši 17 osoba. Čini se da su islamski teroristi zaratili s Evropom, a naredne mete mogle bi da budu– Italija i Nemačka.Austrijska policija uhapsila je nekoliko osumnjičenih i ubila jednog od napadača, dvadesetogodišnjaka za kog se tvrdi da je simpatizer Islamske države, a koji ima dosije zbog terorističkog udruživanja. Bezbednosne službe Evrope ulažu napore da napade spreče, ali im to ne polazi za rukom u potpunosti.

Teroristi zaratili s Evropom

Aleksandar Gajić iz Instituta za evropske studije za Sputnjik je ocenio da se terorističke aktivnosti definitivno intenziviraju širom Evrope, pogotovo u onim zemljama koje su odigrale značajnu ulogu u vođenju antimigrantske politike na prostoru Starog kontinenta.

„Francuska je pod Makronom pokušala da stabilizuje osovinu između Nemačke i Francuske, ali uz prihvatanje populističke agende vezane za ograničavanje imigracije. S druge strane, Austrija, kao jedna od zemalja koja je bila direktno na udaru migranata i često istupala ispred Nemačke i javno govorila nešto što Nemačka sebi ne sme da dopusti, takođe se nalazi na udaru. Vidi se da se radi o koordinisanom udaru na dve države EU koje imaju značajnu migrantsku populaciju i koje su radikalni islamisti terorističkog nastojanja označili za sprovođenje značajnih terorističkih akcija i izazivanje panike u trenutku kada se u evropskim zemljama uvode restrikcije zbog virusa korona“, predočio je Gajić.

On je istakao da su teroristi pokušali da postignu sinergijski efekat širenja straha i panike u uslovima vanrednog stanja kako bi postigli dva cilja. Prvi je da stanovništvo pokolebaju i uplaše, a drugi da ojačaju svoju geopolitičku poziciju.

EU pala na bezbednosnom ispitu

Na pitanje da li će Evropa moći da odgovori na ovakve aktove terorizma, Gajić odgovara da EU ima zajedničku koordinaciju između obaveštajnih službi koju će u narednom periodu sigurno ojačati, ali da su antiterorističke aktivnosti i dalje na nacionalnom nivou.

„Očigledno je da nivo njihove zaštite, odnosno infiltracija i dolaženje do podataka o pripremanim terorističkim napadima do sada nije dovoljno urodio plodom, jer u suprotnom ne bi došlo do ovih napada“, ističe Gajić.

Sledeća na meti – Italija?

Prema Gajićevoj proceni, i Italija bi mogla da bude sledeća zemlja na udaru terorista zbog svoje veličine i antimigrantske politike, iako do sada nije bila na nišanu radikalnih islamista.

„Pre bih očekivao da se napadi nastave u Francuskoj i eventualno u Nemačkoj, nego što bih očekivao da će se u nekim manjim i manje značajnim zemljama desiti novi teroristički napadi, ali ne treba isključiti mogućnost da se tako nešto dogodi u Italiji“, smatra Gajić.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Slobodanka says:

  Srbija ima solidne šanse da pretekne Italiju. Jedan od terorističkih napada u Beču desio se u blizini sinagoge, da povežemo to sa činjenicom da je pre dva meseca u Vašingtonu Vučić pristao da Srbija premesti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim što je šokiralo mnoge države širom sveta a posebno bliskoistočne.

 2. Ivan Grozni says:

  Taroristi ne gledaju koga ce da napadnu vec gde ce naj vece propagandne rezultate da ostvare. Niko nije zasticen jer kod njih nema pravila pa s toga ni predvidljivosti.

 3. milorad3 says:

  grčka je sledeća ali to nema veze sa edroganim, edrogan je sekularista i cela priča se namešta da turci budu krivi, ali ipak kebnuli su šiptara i čečena:)FINI LJUDI baš za bečki valcer.

  • dane says:

   i meni se cini da dok je erdogan na vlasti bi ce i ovde mira,

 4. persida says:

  EU je navijala za Siptare kad su klali Srbe. Evo im ga, na.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *