ТЕРОРИСТИ ОВК спремају на Косову велелепни дочек за војнике из Албаније – нека се припреме Хрвати

ТЕРОРИСТИ ОВК спремају на Косову велелепни дочек за војнике из Албаније – нека се припреме Хрвати

2 јуна 2020

Албански војни котигент улази у редовни састав мисије КФОР на Косову и Метохији. У питању је јединица за посебне потребе Војске Албаније, а ветерани ОВК најављују им велелепни дочек. Упоредо са овом одлуком, и Хрватска је затражила од НАТО-а да јој одобри да повећа број својих војника у мисији КФОР.

Министрака одбране Републике Албаније потврдила је да ће се ускоро албански војници по први пут постати део војне мировне мисије под окриљем Уједињених нација на КиМ.Албански контигент ће, према писању косовских медија, бити распоређен у америчкој бази Бондстил, али ће део њихових трупа ординирати и у бази на северу коју сада држе Итлаијани.

Албанци и Хрвати добродошли на Косово, а Срби…

Чињеница да Албанија и Косово имају низ уговора о међусобној војној сарадњи није препрека да НАТО одобри присутво албанске војске у овој мисији, каже за Спутњик војни експерт др Митар Ковач, јер Косово није међународно признато, па самим тим, ни ти споразуми нису међународног карактера.

То, међутим, не мења чињеницу да је реч о војсци која је пристрасна и која је обучавала припаднике ОВК. Исто, додаје он, важи и за војску Хрватске.

„Што се тиче албанског контигента у саставу Кфора треба подсетити да се ради о држави која од почетка активно учествује у стварању пројекта „Велике Албаније“, и о држави у којој су се регрутовале терористичке формације такозване ОВК. Осим тога, Албанија је пружала логистичку и сваку другу подршку ОВК терористима, од почетка рата, па све до проглашења такозване независности Косова,“ подсећа Ковач.

Албанија се није ни после тога зауставила са процесом помагања Косову, наставља он, већ је још више наставила да га подржава у циљевима, а посебно у формирању оружаних снага, кроз обуку, вежбе, опремање …

„Помало чуди да се ми нисмо преко УН заложили да до овога не дође, то јест, да се оспори право албанском контигенту да постане део Кфора, јер је у питању држава која је пристрасна и која је од почетка укључена директно у косовску кризу,“ каже Ковач.

Српске снаге реметилачки фактор

С обзиром на ситуацију на Косову и Метохији и на положај Срба тамо, присуство албанске војске сигруно ће донети додатне тензије за наш народ.

„Албанска страна ће то сматрати показатељем њиховог обједињавања и напора да несметано оперишу и на територији Косова и Метохије. НАТО и УН никако не желе да се примене одредбе из Резолуције 12 44 и Кумановског споразума о присуству српских снага безбедности на Косову јер то сматрају „реметилачким фактором и проблемом“, а не сматрају да је присуство албанске војске проблем“, примећује наш саговорник.

Чињеница да је и Хрватска затражила од НАТО да јој одобри већи борј војника у мисији Кфор-а, по речима Ковача, иде под руку са учешћем албанске војске у овој мисији. И Хрватска је, подсећа он, била активна у обуци и подршци ОВК и непосредни је актер дешавања на Косову.

Хрватска je већ била део мировне мисије на Косову 2009. године, а ове године главни задатак ће им бити „надгледање унутар и око аеродрома „Адем Јашари“ у Приштини и превоз трупа КФОР-а и ВИП особља“. Албански контигент ће бити задужен за „брза дејства“ по потреби.

KOMENTARI2 коментара

    • Bora says:

      A jes im neka vojska i Albanska i Hrvatska majko mila, junak do junaka. Dok su jim Ameri dole mogu da se duvaju i prave... Srbija ne ćuti, upire se, a šta je postigla? Ima li jedna zapadna zemlja da je bar sasluša a kamoli uvažava? Sem nepoštovanja međunarodnog prava 1244 ostalim zemljama se još nije dočarala pandorina kutija, Španija je blizu zbog Katalonije, uskoro bi i Francuska mogla zbog Korzike, za Englesku da ne pričamo, Škotska - Irska i Vales su jim na tapeti. Nemačku i onako očekuje gradjanski rat. Sada će i Tramp da razmisli hoče li USA vojska ostati u NATO... Uskoro jim se bliži kraj, stpljen spašen...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u