ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД – Операција против ИД у болници готова, исламисти убијени (ФОТО / ВИДЕО)

TERORISTIČKI NAPAD – Operacija protiv ID u bolnici gotova, islamisti ubijeni (FOTO / VIDEO)

8 marta 2017

Tan2017-3-8_8401530_0_620x0

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Avganistana Sedik Sediki izjavio je za AFP da je posle skoro šest sati vatrenih okršaja „okončana operacija“ bezbednosnih snaga te zemlje u vojnoj bolnici u prestonici Kabulu u koju su danas upali naoružani napadači.

„Svi napadači su ubijeni. I dalje procenjujemo štetu“, naveo je Sediki.

Islamska država prethodno je preuzela odgovornost za ovaj napad u bolnici koja se nalazi u blizini ambasade SAD u Kabulu.

Rojters, pozivajući se na zvaničnike i svedoke, naveo je da je napad počeo eksplozijom u zadnjem delu bolnice „Sardar Muhamed Daud Kan“, koju je izveo bombaš samoubica, nakon čega je tri do pet napadača naoružanih automatskim oružjem i ručnim bombama ušlo u nju.

Napadači obučeni kao lekari zauzeli su pozicije na gornjim spratovima bolnice i ušli u obračun sa bezbednosnim snagama koje su u međuvremenu blokirale područje oko bolnice. Navodi se da se tokom borbi iz zgrade čula još jedna eksplozija.

„Naše snage su tamo i u toku je žestok okršaj“, kazao je porparol Ministarstva odbrane Avganistana Davlat Vaziri i dodao da je jedan napadač ubijen, dok druga dvojica i dalje odoljevaju.

Vaziri je naveo da je u okršajima ubijen jedan vojnik i trojica ranjena. Iz avganistanskog Ministarstva zdravlja je objavljeno da su najmanje tri osobe ubijene, a više od 60 ranjenih je odvedeno u bolnice.

Portparol talibana je negirao odgovornost, navevši da oni nemaju „nikakve veze“ sa napadom. Islamska država je putem svoje agencije Amak objavila da su njeni borci napali bolnicu.

Rojters je ranije naveo da je napad na bolnicu, koja se nalazi sa druge strane puta u odnosu na snažno utvrđenu američku ambasadu, stigao nakon nakon upozorenja koja su zvaničnici avganistanske vlade uputili da bi napadi na važne objekte u Kabulu mogli da eskaliraju ove godine pošto su talibani pojačali pobunu protiv vlade.

„U toku je teroristički napad na bolnicu kojim se gaze sve ljudske vrednosti“, kazao je avganistanski predsednik Ašraf Gani.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *