ТЕШKА ИГРА ЗА ЗАПАД: Зашто Русија враћа Гадафија у Либију? – САВРШЕНА ОЛУЈА

ТЕШKА ИГРА ЗА ЗАПАД: Зашто Русија враћа Гадафија у Либију? – САВРШЕНА ОЛУЈА

5 августа 2021

Талибани се враћају на власт у Авганистану, а Гадафи – у Либији. Не, ово није историја која иде у супротном смеру, али землје поражене од Запада покушавају да поврате своје јединство, и то по високој цени.У Авганистану су америчке треупе скоро напустиле землју, а сада се тамо одвија грађански рат између снага проамеричке владе Kабула и талибана, који не признају њен ауторитет.

У Либији је грађански рат трајао неколико година, након што је Запад свргнуо пуковника Гадафија, землја се распала на неколико делова, који су се уз сполјну подршку борили за власт.

Није их могуће помирити – унутрашње противречности између вишеплеменског либијског друштва су превелике и интереси сполјних играча, уклјучујући и оне који нису заинтересовани за обнову уједињене и јаке Либије, сувише су јаки. А онда се појавлјује Гадафи Јр.

Недавно је објавлјен интервју са Саиф ал-Исламом у Тхе Нев Иорк Тимес-у, у којем је политичар изјавио да му је цилј вратити изгублјено јединство у Либију. Он није дао директан одговор на питање да ли намерава да учествује на председничким изборима заказаним за крај децембра.

Саиф је студирао у Швајцарској и Енглеској, новац је трошио у Европи, али се након почетка „либијске револуције“ борио заједно са својим оцем.

Ухапсило га је једно од племена у граду Зинтан, а осуђен је на смрт у Триполију. Али племе је одбило да га преда, па је након пет година затвора пуштен.

Остајући у истом Зинтану (уосталом, како каже, његови бивши тамничари постали су му пријателји), Саиф се много променио, а не зато што је изгубио прсте на десној руци – последице експлозије бомбе.

Сада има седу браду, леп изглед и поверење у своју мисију. Након десет година хаоса, многи Либијци су заиста спремни да подрже Гадафија, јер се оно што се дешава у землји не може сматрати нормалним животом.

“Оно што се догодило можете назвати грађанским ратом или тешким временима, али то није била револуција … Силовали су землју – она ​​је на коленима. Нема новца, нема сигурности, нема живота. Идите на бензинску пумпу али нећете наћи дизел. Извозимо нафту и гас у Италију- осветлјавамо пола землје, а у нашој домовини често нема светла. Ово није само пораз, ово је фијаско. Време је да се вратимо у прошлост “

Прошлост не значи поредак који је био за време Гадафија старијег са његовом верзијом социјализма, јер је то немогуће. Прошлост значи јединство. Саиф је у праву када каже да је цилј побуњеника 2011. био да униште централизовану власт, без које је Либија, са својим племенским системом, једноставно престала да постоји.

Немогуће је поновно ујединити землју војним средствима – сви покушаји маршала Kхалифе Хафтара, који влада источним делом землје, да заузме Триполи и контролише западни део државе, нису довели ни до чега.

И овде се не ради само о сполјној подршци коју различите землје пружају зараћеним либијским странама, већ и о тврдоглавости самих либијских племена. Јединство землје може осигурати само нека популарна личност – и у том смислу Гадафи млађи заиста нема конкуренцију.

Седамдесетседмогодишњи Хафтар није подобан за ову улогу, као ни вође племена или бирократске технократе. Уједињена Либија је, у ствари, Гадафи старији. Kоја је подршка његовог сина у народу?

Чак и ако је бројка од 57 одсто коју наводе његове присталице преувеличана (и, наравно, не може бити тачних анкета у савременој Либији), јасно је да ће, ако млађи Гадафи буде номинован, имати све очеве споразуме са регионима и племенима.

Али на путу до власти, Гадафи има две препреке. Први није најгори – смртна пресуда либијског суда, па чак и налог за хапшење који је издао Међународни кривични суд . Обе одлуке се могу поништити по желји.

Друга препрека је озбилјнија – она ​​је неопходна да би се дошло до самог изражавања волје лјуди. Тренутно су и председнички и парламентарни избори заказани за 24. децембар, али су већ више пута одлагани, и нема гаранција да ће се овај пут одржати.

Kако је Гадафи Јр. рекао, у Либији нема државе већ десет година, а они који тврде да су власт, само су наоружане групе:

“Јака влада није у њиховом интересу.. Зато се плаше избора. Они су против идеје председника. Они су против идеје државе, владе која је легална за народ.“

Можда се зато Гадафи не жури да објави своје учешће – прво морате уклонити његову осуду, и бити сигурни у одржавање избора.

Али када Гадафи буде званично номинован, нема сумње да ћемо чути о његовим руским везама, ако не и о „руском кандидату“ уопште. Да, јер већ сада Тхе Неwyорк Тимес пише да би победа Саифа ал-Ислама „била добродошла у Kремлју, који учествује у блискоисточној политици, финансирајући стране у сукобу и шалјући плаћенике у регион“.

Врло је занимлјиво: Запад је уништио землју (наводно не намерно), он подржава различите стране сукоба а Москва стоји иза Саифа ал- Ислама. Односно, испоставлја се да је Русија заинтересована за либијско јединство, и то је само плус за њен углед не само у Либији, већ и у арапском свету у целини. Међутим, да ли Москва заиста стоји иза Гадафија млађег?

Гадафи има контакте са Русијом – његови представници су крајем 2018. године упутили писмо преко Министарства сполјних послова Владимиру Путину, у којем је Саиф ал- Ислам објавио своју намеру да буде изабран за председника и затражио политичку подршку.

Породица Гадафи није страна Русији. Либија је била блиски партнер СССР -а, а пуковник је одржавао добре односе са Русијом. Штавише, многи заједнички пројекти са Русијом обуставлјени су након распада либијске државности.

Сада Москва одржава односе са свим странама у сукобу – и маршалом Хафтаром и владом Триполија. И са породицом Гадафи – посебно ако се потврди да ће се Саиф ал -Ислам кандидовати за председника. За Русију ће ово бити савршено прихватлјива опција јер су, за разлику од многих сполјних играча, заинтересовани за обнавлјање јединства Либије.

Али за САД ће повратак Гадафија бити, како исправно пише Тхе Нев Иорк Тимес, “удар на углед”.

Незадоволјна ће бити и Француска, јер је 2011. године, након почетка западне интервенције, Саиф био тај који је објавио јавности информације о вишемилионском миту бившем француском председнику, захтевајући да Саркози „врати новац“.

Дакле, у случају повратка породице Гадафи на власт, Русија ће имати користи зато што је извукла „лукаву комбинацију“ за враћање максималног могућег утицаја тамо, али и зато што је Запад поново нагомилао нешто у другој землји, што је неизбежно изазвало реакцију.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI3 коментара

  1. doktrina soka says:

    Negde sam procitala da na aesrodromu Sermetjevo stoji avion pun evra jos od pre Gadafijevog ubistva od CIE i ceka da se pojavi osoba sa duplikatom popratne posljhe cije je to vlasnistvo,suska se da je to poslao Gadafi. Medvedevu,americki poltron, mogu zahvaliti sto nije ulozio veto u UN da se Libija ne bombarduje po nagovoru DJUBRETA Sarkozija,orotiv koga se u FR vodi istrazni postupak odakle mu pare za kampanju,,A iTALIJU CE PROGUTATI MIGRANTI,OD KOJIH DRHTI SVAKU NOC I AKO IM SVETLA NOCU GORE.STO IH JE GADAFI UPOZORAVAO,A I O CIJEPIVIMA JE JAVNO GOVORIO StA SMERA NArkoMAFIJA,KOJA SE I KOD NAS ZAPATILA KAO KOROV.

  2. milorad5 says:

    Gadafi će biti proglšen za sveca,"sveti gadafi" ne znam kako to da napišem na bilo kom arapsko dijalektu ali libijska plemena su shvatila da su popušili kolektivno, da su im italijani opet kolonijalni gospodari8doduše za gazde iz senke) i da im nema života uopšte ako ne najure okupatore.Otprilike SVE ono zađta se gadafi zalagao i što je gadafi i UČINIO.Vreme je za pobunu i antikolonijalnu revoluciju u libiji,pogotovo št egipat želi ISTO.

  3. ralence says:

    Саиф није изгубио прсте у некаквој несрећи већ му то одсекли неки од оних који су га ухапсили .За време владавине свог оца Саиф је стално дизао два прста као знак победе на телевизији и за новине и због тога су му непријатељи Гадафија одсекли прсте за освету.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u