TEŠKOĆE U SNABDEVANJU: Rusi zavrnuli slavinu Sarajevu, a Mađarska zbog Južnog toka menja zakon

TEŠKOĆE U SNABDEVANJU: Rusi zavrnuli slavinu Sarajevu, a Mađarska zbog Južnog toka menja zakon

24 oktobra 2014

Juzni-tokUprava kompanije “BH Gas” d.o.o. upozorila je da je Bosni i Hercegovini za trećinu smanjena isporuka ruskog gasa, zbog čega je došlo do teškoća u snabdevanju.

“Energoinvest” d.d. Sarajevo kao uvoznik prirodnog gasa iz Rusije, izvestio je “BH Gas” da je “Gazprom Export” smanjio isporuke gasa zbog skladištenja većih količina u podzemna skladišta u Ruskoj Federaciji kako bi se osigurala pouzdana isporuka preko teritorija Ukrajine, prema evropskim potrošačima tokom zimske sezone, javila je hrvatske agencija Hina.

U saopštenju se navodi da je isporuka ruskog gasa smanjena za 35 odsto u odnosu na ugovorene količine i dodaje da “BH Gas” pokušava da pronađe rešenje kako bi se osiguralo normalno snabdevanje gasom u Federaciji BiH.

Iz “BH Gas-a” se pozivaju institucije vlasti u Federaciji BiH, kao osnivača kompanije i državu da rade na izgradnji skladišta prirodnog gasa i da se osiguraju drugi pravci i izvori snabdevanja gasom, pored Rusije.

Za Južni tok Mađari menjaju i zakon
Mađarska namerava da menja zakone kako bi omogućila ubrzanje projekta Južni tok, koji “guraju” ruski Gasprom i austrijski OMV, tvrdi bečki dnevnik Virtšaftsblat

Mađarska će, u cilju ubrzanja projekta, izmenom zakona zaobići usaglašavanje sa EU.

Predsedavajući privrednog odbora u mađarskom parlamentu, Antal Rogan, predložio je izmenu zakona kojom bi se omogućilo započinjanje radova na gasovodu u toj državi, prenosi Virtšaftsblat pozivajući se na mađarske medije.

List podseća da Mađarska na taj način ide kursom konfrontacije sa EU, pošto je Evropska komisija blokirala Južni tok, jer navodno krši pravila Unije.

Prema izmeni zakona sva preduzeća u Mađarskoj mogu da učestvuju u izgradnji gasovoda bez da prethodno dobiju sertifikat od operatera sistema za transmisiju (TSO).

Prema pravilima EU, međutim, samo TSO ima pravo da rukovodi izgradnjom i upravlja gasovodom, koji treba prethodno da dobije međunarodno odobrenje.

Novim zakonom predviđeno je da mađarska energetska institucija treba da prihvati izgradnju takvih projekata.

Austrijska naftna kompanija OMV je u junu sa Rusima dogovorila izgradnju deonice Južnog toka kroz Austriju. Jedan krak gasovoda ići će preko Bugarske, Srbije i Mađarske i završiće se u čvorištu Baumgarten u Austriji.

Sankcije protiv Rusije odložile su izgradnju i pojedine strane banke su privremeno stavile “na led” planove o finansiranju.

KOMENTARI5 komentara

 1. ljubisa says:

  svaka cast politician u macarskoj koji radio za interese Baroda u macarskoj

 2. Zumreta Kostovski says:

  Madjarska cuva interese svoje drzave i svojih gradjana. Ssvaka cast Viktoru Orbanu!

 3. nevena says:

  Tako to rade Države i državnici koji nisu ničiji vazali ...

 4. icolos says:

  Nama fali jedan kao Viktor Orban.

 5. Vojin Ubiparip says:

  Osobe na vlasti,koji nisu vlasnici svoga identiteta,nanose najveće zlo svome narodu i državi.Politika je interes u ostvarivawu mogoćeg postavljenog cilja,koji je u interesu svoga naroda i države,a ne odnos, koji podrazumeva ustupke drugima na sveukupnu svoju štetu.Nema večnih prijatelja već samo političkih interesa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *