Tesla ponovo osvaja Ameriku

Tesla ponovo osvaja Ameriku

31 marta 2014

rep-bista-malaU Livnici braće Jeremić na Avali užurbano se liju dve nove biste Nikole Tesle, rad vajara Bojana Mikulića, koje treba ovih dana da se upakuju i pošalju za Ameriku. Naručilac bronzanog lika našeg genija jeste Teslina naučna fondacija iz Filadelfije, koja je tokom marta dobila čak tri ponude za postavljanje memorijalnih postamenata ovog naučnika u SAD.

– Kada smo prošle nedelje od uprave Srednje matematičke i tehnološke škole iz distrikta Lejk Vašington dobili pismo u kome nas obaveštavaju da su ovoj ustanovi dali ime po Nikoli Tesli, prva pomisao mi je bila da školi i njihovim učenicima poklonimo bistu srpskog genija. Poslali smo predlog da se bista postavi na ulazu u ovu školu, što je u Vašingtonu sa oduševljenjem prihvaćeno – priča Nikola Lončar, predsednik Fondacije, ne skrivajući zadovoljstvo što Tesla i na ovaj način osvaja Ameriku.

Samo nekoliko dana ranije, naime, Lončar je sa članom Tesline naučne fondacije Semom Mensonom razgovarao sa gradonačelnikom Rahveja u Nju Džersiju o postavljanju biste Nikole Tesle u ovom američkom gradu.

– Grad Rahvej je važan jer je u njemu Tesla u aprilu 1887, posle razlaza sa Tomasom Edisonom, u Irving ulici osnovao kompaniju „Tesla elektrik lajt end manufakturing“. Sa gradonačelnikom Samsonom Steinmenom, koji odlično poznaje biografiju Nikole Tesle, sada se dogovaramo da bistu postavimo baš u Irving ulici, gde je radila Teslina kompanija – rekao nam je Sem Menson.

Bista vajara Bojana Mikulića je poklon Fondacije gradu Rahveju.

– Upravo smo završili i dogovore sa Frenklin institutom u Fildelfiji, gde je Nikola Tesle nekada takođe radio, da postavimo njegov spomeni, rad Nikole Koke Jankovića, člana SANU. Za to smo dobili saglasnost i države SAD i države Pensilvanije, kao i gradskih vlasti Filadelfije. Ovaj projekat treba da realizujemo u saradnji sa Kancelarijom za dijasporu u vreme proslave Teslinog dana u Filadelfiji 10. jula – otkriva Nikola Lončar.

Tesla u SAD danas ima četiri spomen-obeležja, a u pripremi su još četiri. U planu je da se spomenik postavi i u dvorištu Ambasade Srbije u američkoj prestonici.

ZEMUN I BANjALUKA

Bojan Mikulić, akademski slikar i vajar iz Banjaluke, nadahnut blistavim umom Nikole Tesle, ovekovečio je njegov lik u bronzi. Želja mu je da bistu Nikole Tesle postavi i na glavnom trgu u Banjaluci. Teslina naučna fondacija, pak, sa opštinskom vlašću želi da nađe pogodno mesto za četvrtu bistu Nikole Tesle, koja bi se postavila u Zemunu.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *