„Тестамент о НДХ кога се Хрватска плаши“

„Testament o NDH koga se Hrvatska plaši“

23 aprila 2017

Reditelj Lordan Zafranović izjavio je da je da sa bivšim predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem pokušao da utiče na direktora HRT-a da prikažu njegov film „Testament“ iz 1993. koji govori o Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH), a da je kasnije razgovarao i sa bivšim hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem na početku njegovog mandata da se pusti taj film na televiziji.

– Nisam imao protiv ni da se napravi okrugli sto povodom istina koje film predstavlja. Ništa nije uspelo –  naveo je Zafranović za „Politiku“.

„Politika“ podseća da je Zafranović zbog ovog filma rađenog povodom suđenja ustaškom zločincu Andriji Artukoviću, morao da napusti Hrvatsku početkom 90-ih godina prošlog veka.

Film je u petak prvi put zvanično prikazan u Beogradu, projekcijom u „Kinoteci“, a Zafranović je tim povodom bio gost srpskog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

– Neko mi reče juče da bi možda, od samog filma, bilo zanimljivije govoriti o njegovom nastajanju i kasnije njegovom životu, jer je „Testament“ nastao u jednom burnom vremenu rata devedesetih i posle imao neobičan put, s mnogo prikazivanja u celom svetu, osim u Hrvatskoj i Srbiji – kazao je Zafranović u intervjuu za „Politiku“ uoči beogradske projekcije filma.

On je naveo da je „taj film prvenstveno napravljen za hrvatsku publiku“ s obzirom da on pripada tom narodu.

– Smatrao sam da je najvažnije da mlađa generacija shvati o čemu je tu reč kada masovno, na stadionima dižu ruke u fašističkom pozdravu i kažu: „Za dom spremni“. Smatrao sam da bi generaciju trebalo edukovati, da vide šta je to NDH i koja je to bila zločinačka tvorevina, koliko je bilo nesreća i užasa do današnjih dana. Na žalost nisam uspeo – naveo je Zafranović.

On, na pitanje zašto u Hrvatskoj postoji toliki otpor, kaže da je to „zato što je u zemljama u kojima se desio strašan rat dnevna politika uvek prioritet“.

– Izbegava se sve ono što bi, po njihovom mišljenju, moglo da izazove neke razdore – smatra reditelj.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *