„TEXIT“ – После Брегзита, Тексас жели отцепљење од САД!

„TEXIT“ – Posle Bregzita, Teksas želi otcepljenje od SAD!

1 jula 2016

o-TEXAS-SECESSION-PETITION-facebookNajuticajniji američki dnevni list – New York Times – objavio je da je „neočekivani ishod britanskog referenduma nadahnuo pristalice izdvajanja Teksasa iz Sjedinjenih Država“.

Po američki socijalnim mrežama već se uveliko „šeta“ hešteg#Texit koji analog britanskom Brexit.

Korisnici Twitter već uveliko pozivaju guvernera Teksasa Grega Abota da počne da „prduzima mere“. Svoje apele po pravilu ilustruju mapama SAD bez Teksasa.

Lider Teksaškog nacionalističkog pokreta, Denijel Miler, daje izjave u kojima tvrdi da inicijativu za izdvajanje Teksasa već podržava 250.000 ljudi.

Miler Abota svaki dan bombarduje porukama ovog tipa: „Dobro jutro, Greg Abot. Mismo spremni za glasanje za #texit. Šta čekate?“

New York Times ukazuje da se pod uticajem Brexit našla i provincija Nenj England.

Stanovnici Mančestera, koji se nalazi u američkoj državi Nju Hempšir, minulog vikenda su održali manji miting sa kojeg su zatražili NHexit.

Pokret za izdvajanje države Vermont iz sastava SAD takođe saopštava da je britanski referenum poboljšao i njegove šanse.

Međutim, formalne uslove za izdvajanje ima samo Teksas.

Teksaški secesionizam nije od juče. Pre tri godine je Bela kuća – reagujući na njegove namere i zahteve – objavila da oci-osnvači SAD „nisu predvideli mogućnost bilo čijeg izdvajanja iz sastava Sjedinjenih Država“.

Teksas je od 1836. do 1845. bio nezavisna država, posle odvajanja od Meksika i rata za nezavisnost.

Republika Teksas je 1845. godine glasala za pripajanje SAD i tako postala 28-ma država u njihovom sastavu.

(Fakti.org)

KOMENTARI3 komentara

  1. Baja says:

    Bolesna ste vi nacija i stalno vam se nesto prividja

  2. n.n says:

    Baja kurvati su bolesna i perverzna ''nacija''. Otpdadci od srba,sada becki konjusari,i dobre pedercine pederskog vakitana!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *