ТЕЖАК МЕЂУНАРОДНИ СКАНДАЛ У НЕМАЧКОЈ: Ангела Меркел одбила вечеру с Ердоганом

TEŽAK MEĐUNARODNI SKANDAL U NEMAČKOJ: Angela Merkel odbila večeru s Erdoganom

27 septembra 2018

Politički vrh Nemačke, uključujući kancelarku Angelu Merkel i šefa diplomatije Hajka Masa, odbio je poziv na svečanu večeru sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, koji bi trebalo da boravi u Berlinu od četvrtka do subote. Vodeći političari tako će bojkotovati banket koji u petak organizuje predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, što analitičari smatraju svojevrsnom političkom porukom Ankari.Nije obavezna

Svečanoj večeri u zamku Belvi, osim Merkelove i Masa, trebalo je da prisustvuju i predstavnici vladajućih i opozicionih partija, biznismeni, radnici u kulturi i predstavnici medija. Međutim, Merkelova, Mas i većina predstavnika političkih partija rešili su da bojkotuju banket.

Iz kancelarkinog kabineta saopšteno je da njeno prisustvo nije obavezno, budući da će imati dva zvanična razgovora sa Erdoganom tokom njegove posete.

– Merkelova ne prisustvuje svim banketima koje organizuje predsednik Nemačke. Na primer, propustila je večeru u čast kineskog predsednika Si Đinpinga – naveli su iz kabineta Merkelove.

Kako je dodato, banketu će prisustvovati predstavnik nemačke vlade, ali još nije odlučeno ko će to biti.

S druge strane, nemačko ministarstvo spoljnih poslova opravdalo je Masa time što se on nalazi na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku, te neće biti u zemlji.

Međutim, analitičari misle da i Merkelova i Mas zapravo bojkotuju Erdogana, budući da su odnosi Nemačke i Turske narušeni više od dve godine. Njihova odluka je, kako se smatra, zapravo politička.

– Kancelarka Merkel bila je jedan od najvećih Erdoganovih kritičara nakon neuspelog puča 2016. Ona je kritikovala hapšenje hiljada ljudi i najavu za ponovno uvođenje smrtne kazne. Od tada su odnosi dve zemlje počeli da idu nizbrdo. Zvanični Berlin je kasnije zabranio Erdoganu da u Nemačkoj vodi kampanju o promeni ustava, koji mu daje neograničenu vlast. Odnosi su se dodatno pogoršali ove godine, kad je turski predsednik optužio Nemačku da pruža utočište mnogima koje zvanična Ankara smatra odgovornima za organizaciju neuspelog puča – navodi nemačka štampa.

Stoga se smatra da Merkelova, kao i Mas, ne žele da ukažu čast Erdoganu i večeraju s njim. Njih dvoje, kako ocenjuju nemački listovi, odbili su poziv na banket iz istog razloga, kao i ostali lideri političkih partija – „zato što ne žele da ukažu poštovanje diktatoru“.

Uništava demokratiju

– Predsednik Partije liberalnih demokrata (FDP) Kristijan Lindner odbio je poziv i javno saopštio da ne želi da bude deo Erdoganove propagande. Predsedništvo Zelenih takođe je odbacilo poziv i u zajedničkom saopštenju poručilo da smatra da državni banket nije ispravna forma odavanja počasti čoveku koji u svojoj zemlji uništava temelje demokratije. Iz istog tog razloga ni kancelarka neće prisustvovati večeri – konstatuju nemački listovi.

(Informer)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Velika Metla says:

    Pa šta ako je odbila?? Možda babac drži liniju! Ne mislim na ovu partijsku liniju,nego na "telesnu"!;;)))

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *