Težak položaj McDonald’s-a u Rusiji

Težak položaj McDonald’s-a u Rusiji

22 августа 2014

9RIAN_02479631.HR.ruČetiri restorana McDonald’s u centru Moskve u sredu su zatvorena – federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor, koja prati kako se poštuju prava potrošača, pronašla je masovno kršenje sanitarnog zakonodavstva. Inspektori već proveravaju restorane McDonald’s i van ruske prestonice. Služba obećava da će nastaviti sa proverama.

Jedan od zatvorenih restorana nalazi se pod zidinama moskovskog Kremlja – na Trgu Manjež, №1. Trenutno je prestao da prima goste i restoran na Boljšoj Bronjinoj, №29. To je prvi McDonald’s u Rusiji. On je otvoren 31. januara 1990. godine. Prvog dana uslužio je više od 30 hiljada posetilaca, postavivši svetski rekord prvog radnog dana u istoriji kompanije.

Federalna služba pozvala se na to, da su tokom inspekcije ovih objekata pronađena mnogobrojna kršenja sanitarnog zakonodavstva. Služba nije saopštila detalje inspekcije McDonald’s.

Pokrenut je postupak po predmetu administrativnog prekršaja. Dokumenta su u pripremi i biće podneta sudu, koji će utvrditi rok zabrane rada restorana. Maksimalni rok može iznositi 90 dana.

Restoran koji se našao pod sankcijama federalne službe – jedan je od najposećenijih u lancu McDonald’s u Moskvi. „Prosečan broj računa u Boljšoj Bronjoj – 12.000 dnevno, a prosečan račun – 280 rubalja (oko 6 evra),“ – rekao je listu „Komersant“, jedan od bivših radnika McDonald’s.

Poređenja radi, u McDonald’s na Trgu Manjež prosek je 4 hiljade računa dnevno, a u restoranu na Aveniji Mira – 3000 dnevno. Na osnovu ovih podataka, dnevni prihod zatvorenih restorana, zajedno, premašuje 103,5 hiljada evra, piše list.

„Može se izračunati da, u proseku, za jedan dan svaka tačka (kompanija poseduje više od 400) dobija 35 hiljada rubalja profita (oko 725 evra), – kazao je listu „Izvestija“ analitičar investicionog holdinga „Finam“ Anton Soroko. – Pri tom, potrebno je uzeti u obzir da je tačka na Boljšoj Bronjoj izuzetno prostrana i na veoma dobrom mestu u centru, pored metroa „Puškinskaja“. Pored toga, tamo je prosečan račun veći u odnosu na restorane u drugim ruskim gradovima. Odnosno, posetioci tamo više naručuju i biraju skuplje hamburgere“.

Prema mišljenju analitičara, dnevni prihod od prvog ruskog McDonald’s mogao je dostizati 2900 – 3100 evra po danu.

„Restorani na Boljšoj Bronjoj i Trgu Manjež su najrentabilniji, ali njihovo zatvaranje najviše će se odraziti na njihov imidž“, – prokomentarisao je za „Komersant“ šef Odeljenja za istraživanje i konsalting kompanije „Prodavnica prodavnica“ Andrej Vasjutkin.

Inspektori obećavaju da će nastaviti provere McDonald’s, ne samo u Moskvi. Lanac restorana se već proverava u centralnoj Rusiji, na Uralu. Na jugu, u Krasnodarskom kraju, provera će početi sledeće nedelje.

„U regionu imamo 11 McDonald’s – četiri u Krasnodaru, pet u Sočiju, po jedan u Novorosijsku i Armaviru. Pripremamo dokumentaciju za početak proverki na sledeću nedelju,“ – rekala je RIA Novosti predstavnik regionalne uprave Irina Voronkova.

U Rusiji se nalazi ukupno 435 restorana McDonald’s, u Moskvi – 115. Oni zapošljavaju 12.000 ljudi. U Rusiji, interese korporacije predstavljaju dve kompanije-kćerke – ZAO „Moskva-Mekdonalds“ i DOO „Mekdonalds“. Njihov prihod u 2013. godini iznosio je oko 275,3 miliona evra i 1 milijardu evra. Prihod McDonald’s Corp. u 2013. godine dostigao je 28.11 milijardi dolara (McDonald’s okuplja više od 35.000 restorana u 119 zemalja sveta, kojeg svakodnevno poseti oko 70 miliona ljudi).

Kompanija McDonald’s proučava dokumentaciju predmeta, kako bi što pre eliminisala prekršaje i obnovila rad, saopštila je kompanija. Kompanija navodi da „će nastaviti da se brine o svojim zaposlenima i da će preduzeti sve što je potrebno kako bi nastavila uspešan posao u Rusiji.“

„Naš glavni cilj je da našim klijentima obezbedimo vrhunski kvalitet proizvoda“, – ističu u McDonald’s.

(Glas Rusije)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u