ТЕЖАК ПОРАЗ ЦИА У РУСИЈИ: ФСБ ухватио и ликвидирао вођу страних агената…

TEŽAK PORAZ CIA U RUSIJI: FSB uhvatio i likvidirao vođu stranih agenata…

3 septembra 2018

Rizvan Čitigov, koji je ubijen u okružnom centru Šali u Čečeniji u sredu i bio je treći najuticajniji ratni lider posle Šamila Basajeva i Dokua Umarova, diplomirao je u elitnoj američkoj školi za subverziju i izviđanje, i služio je po ugovoru u američkom marinskom bataljonu, prenosi Kommersant.

Na njegovom telu su otkrivene pločice marinaca koje pokazuju njegovo ime, datum i mesto rođenja.

Početkom 1990-ih godina, Čitigov je otišao u Ameriku koristeći pomoć međunarodnog muslimanskog fonda, koji je imao misiju u Čečeniji. Vrativši se u Šali 1994. godine, on je svojim sunarodnicima rekao da je morao da stvori karijeru u američkoj mornarici (i nakon toga je nazvan “Amerikanac“), ali ga je ratni lider, Katab, ubedio da se vrati u svoju matičnu republiku.Čitigov se u početku borio pod Katabaom i komandovao je jedinim bataljonom tenkova koji je samoproglamovana čečenska Republika Ičkerija imala.

Počeo je drugu čečensku kampanju u Groznom, ali je kasnije pobegao u planine i Gruziju. Operativne informacije prikupljene na leto 2001. godine su rekle da je on planirao da upotrebi hemijsko i bakteriološko oružje protiv federalnih snaga. Ubrzo je pronađena tajna baza “Amerikanca“ sa gomilom domaćeg ricina. Tada je Čitigov dobio drugi nadimak, “Hemičar.“

Pre nekoliko dana, službe obezbeđenja su presrele razgovor mobilnim telefonom i utvrdile gde bi se Čitigov mogao kriti nakon što je zimu proveo u Bakuu. Trosoban stan je proveren tri puta, ali niko nije pronađen. Ali kada su oficiri službe bezbednosti napuštali stan četvrti put, čuli su buku.

Ispostavilo se da je Čitigov proveo tri dana u maloj niši u zidu zamaskiranom pločicama. Terorista je žurio da napusti stan i ispustio je panel sa pločicama na pod. Otvorio je vatru na policajce koji su se vratili u stan, ali je promašio i ubijen je.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI5 komentara

 1. Velika Metla says:

  Svaka čast! Sve šta ima veze sa naci-amerikom uubijati bez milosti!

  • Teča Radivoje says:

   Nemam pojma, ja bih poštedeo Melaniju, baš mi se sviđa, i Pamelu Andrson takođe...

 2. Boban za Srpskog Cara i carevinu Srbiju says:

  Šteta... Bolje da su ga uhvatili živog i da je malo, potom pevao, a posle kada bi pokušao bekstvo...

 3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  cool :-)))

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *