ТЕЖАК ШАМАР ЗА СРБИЈУ: Брисел стао на страну косовских Албанаца! СРБИЈИ СТАВЉЕНО ДО ЗНАЊА ШТА ЈЕ ЧЕКА

TEŽAK ŠAMAR ZA SRBIJU: Brisel stao na stranu kosovskih Albanaca! SRBIJI STAVLJENO DO ZNANJA ŠTA JE ČEKA

9 marta 2019

EVROPSKA unija, kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, ponovo je svojim ćutanjem čvrsto stala na stranu kosovskih Albanaca. Odbijanje Brisela da zauzme stav o platformi, u četvrtak usvojenoj u kosovskoj skupštini, uz pravdanje floskulom da se „stavovi pojedinih strana u dijalogu ne komentarišu“, samo je dodatni vetar u leđa namerama Prištine.

Svoje želje kosovske vlasti stavile su crno na belo u vidu platforme za dijalog sa Beogradom, a one su sve samo ne nestatusne, što je trebalo da bude osnovni predznak briselskog dijaloga.Ovaj dokument predviđa 11 principa na osnovu kojih će delovati prištinski tim za dijalog i njime se traži: recipročno priznavanje unutar postojećih „granica“, povlačenje Rezolucije 1244 SB UN, da Srbija prekine sve aktivnosti koje sprečavaju Kosovo da postane međunarodno priznato, osnivanje specijalnog suda za navodne zločine Srbi, nadoknadu ratne štete…

Uz to, navodi se da na Kosovu ne može da postoji dodatni nivo u strukturi vlasti tzv. Republike Kosovo, osim lokalne i centralne vlasti…

Ova poslednja stavka u praksi bi značila da, ukoliko se ikada osnuje Zajednica srpskih opština, ona ne bi mogla da ima izvršna ovlašćenja. Garanti primene postignutog sporazuma, po zamisli Prištine, bili bi EU i SAD.

Upitana da prokomentariše ovaj papir, portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič u petak je rekla da EU, kao posrednik, „ne komentariše stavove pojedinih strana u dijalogu“ i da se jedino pregovorima može doći do sporazuma koji je od interesa za građane Kosova, Srbije i regiona.

Dodala je i da sporazum Beograd-Priština mora biti saglasan međunarodnom pravu i dobiti podršku svih država članica EU. Dodatna pitanja „Novosti“ – kada očekuju postizanje sporazuma i da li je njihov stav identičan poziciji Vašingtona „da bi međusobno priznavanje do kraja godine bilo najbolje“ – ostala su bez odgovora.

Zbog ovog dokumenta, koji se u srpskom državnom vrhu doživljava kao ubistvo dijaloga, u petak ujutru zasedao je i Savet za nacionalnu bezbednost koji je sazvao predsednik Aleksandar Vučić. Posle tog sastanka, premijerka Ana Brnabić rekla je da je platforma Prištine suprotna zdravom razumu, a da će reakcija Srbije, kao i dosad, biti odmerana i odgovorna, ali da će država u svakom trenutku umeti da zaštiti i svoje i interese građana. Premijerka je najavila i da će ona, predsednik Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u nedelju ujutru razgovarati sa patrijarhom Irinejom i Sinodom SPC o situaciji na KiM.

Za platformu je rekla da je „dokument protiv bilo kakvog kompromisa, daljeg dijaloga i da ne govori ništa o životu Srba na KiM“.

– Usvajanje ovakve platforme je bez sumnje treći završni udarac dijalogu Beograda i Prištine. Prvi udarac bilo je nepoštovanje Briselskog sporazuma, jer ne postoji ništa od ZSO. Drugi udarac bilo je uvođenje taksa na robu iz Srbije i BiH – navela je Brnabićeva, uz zaključak da je Priština svim dosadašnjim koracima usmerenim protiv Beograda sistemski išla na to da se dijalog obustavi.

Pre sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost, predsednik Vučić sastao se sa podsekretarom za politička pitanja u Stejt departmentu SAD Dejvidom Hejlom, kome je preneo ocenu da je platforma za dijalog Prištine u suštini odluka Prištine da prekine dijalog sa Beogradom.

Vučić je rekao i da je odavno upozoravao visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini i njen tim da usvajanje ovakve platforme ne ostavlja prostor za kompromis. On je Hejlu rekao i da će Srbija u relativno kratkom roku doneti mere kojima će reagovati na neispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma, na uvođenje taksa i odluku Prištine o prekidu dijaloga.

Povodom sastanka Vučića i Hejla, na tviter-nalogu američke ambasade poručeno je da „SAD pozivaju na ukidanje tarifa, zaustavljanje obostranih provokacija i nastavak dijaloga“. Tokom susreta sa premijerkom Brnabić zvaničnik iz Vašingtona je rekao da dogovor mora biti prihvatljiv i za Beograd i za Prištinu.

U UVODU MIŠLJENJE SUDA PRAVDE

U UVODU svoje platforme Priština se poziva na odluku Međunarodnog suda pravde iz 2010, koji je „potvrdio da je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom“ i naznačava da je posle toga Generalna skupština UN, koja je sudu i uputila pitanje, uzela u obzir presudu Suda i podstakla dijalog pod pokroviteljstvom EU. Godine 2008, tadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić predao je predlog Rezolucije Srbije o Kosovu u zvaničnu proceduru Generalne skupštine UN, kojom se zahtevalo da GS zatraži savetodavno mišljenje MSP o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

(Novosti)

KOMENTARI11 komentara

 1. Ime neko says:

  Sada zovete patrijarha, a ranije vam bio nepodoban za razgovor???

  • Ivana says:

   Brisel ti veliki Vučićevi prijatelji i nalogodavci nisu stali na stranu Albanaca ne. Oni su pomogli raspad Jugoslavije. Hrvatima novcem, oružjem i instuktorima pomogli sprovesti genocid nad Srbima Krajine i Hrvatske. Onda su pomogli Hrvatima i Bošnjacima proterati Srbe u Bosni s 51% teritorije. Pa su odvojili Crnu Goru i Makedoniju od Srbije da lakše čerupuju. Pa su pomogli otimanje Kosova. Danima bombardovali Srbiju zabranjenim sredstvima i samo teški bolesnik i ludak kaže to su naši prijatelji i naš cilj je biti s njima. Ali sve to nije bitno no ko glasa za ludaka?

 2. Baracuda says:

  Jel neko drugi osim AVAV i njegovog okruženja očekivao nešto drugo ! Kompletan fijasko njegove degenerične politike !

  • Velika Metla says:

   Barakuda,NIKO! Svako ko travu ne pase je unapred znao,na osnovu istorije nacističkog zapada prema Srbiji,da će se ova nakaza od eu-rajha staviti(nije se ona sada stavila nego je bila od početka na strani šlihtara)na stranu šlihtara! Eu-rajh je priznao narko-kartel zvani "kosove",tako da u pregovorima nije nikako mogao biti neutralan! To su bile priče za ološ dosovsku,esenesovsku i njihovu stoku od birača!

 3. Kulak says:

  Sjajno! Kapitulantska politika Vučića kapitulirala.Nećemo u raspadajuću i bolesnu EU.Bit će onako kao što svi mi pametni Srbi želimo.Idemo u SAVEZ SA RUSIJOM.URAAAAAAAA!

 4. milorad2 says:

  u brselu odlučuje plaćena birokratija tamo nema politike i zato se odluke koje odatle dolaze mogu komotno da se ignorišu jer nisu izvršne, a da bi potale izvršne i nanele neku štetu nama recimo mora d prodju kroz politički tunel a tu su se stvari MNOGO promenile.Drugim rečima mi SADA MOŽEMO vojno da intervenišemo, i da pocepamo šiptariju i NIŠTA iz EU neće moći da urade, makar u procesu pocepali i KFOR i NATO zajedno sa teroristima,mada je sigurno da će ta "mirotivračka" ekipa da sedi u kasarnama ili da ODMAH zbriše u makedoniju odakle su i došli na našu teritoriju:)Banditi iz prištine su zaigrali VRLO OPASNU igru i uskoro će postati svesni da više nema ni blefoiranja ni praznih pretnji:) a njihove sankcije su posebno smešna sprdačina:)Presešće im pobuna i nezavisnost USKORO.

 5. Cp6a says:

  Bilo ko, izabran na slučajan način na ulici, bi milion puta bio bolji pregovarač od ove umišljene budale. Samo politički idioti i drugosrbijanski izdajnici nisu, a svi ostali su odavno videli šta će iz svega ovoga da se izrodi. I šta sad? "Zajebao sam se Srbijo". Dokle više Srbija da trpi budale, naivčine, egomanijake i korisne (neprijateljima) idiote, koji dok shvate suštinu, naprave nepopravljivu štetu? A kad nešto i shvate, puste ih u kanalizaciju i dovedu novu budalu. Majmune jedan, igraš se sa srbskim osećajima, daješ čas kapitulantske, čas malo rodoljubive izjave, svršavaš kad te zapadni monstrumi i MMF potapšaju po ramenu, umišljaš da si genije i da možeš sa njima da ispregovaraš nešto korisno za Srbiju, kako misliš da iza tebe takvog jadnog i naivnog stanu ljudi da odbrane otadžbinu ako zatreba, a zatrebaće?

 6. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Sad kao mi treba da glumimo da ne kapiramo da nacističke države EU sprovode identičnu politiku nagrađivanja njihovih balkanskih katoličko-muslimanskih vazala šiptara, beha muslića i kromanjonaca, i ratovanja protiv nas, kao i za vreme 1. i 2. sv. rata koje su isti ti nacistički narodi i pokretali kako bi pokušali da preotmu Balkan.

 7. Nikanor says:

  Savetodavno mišljenje MSP o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova nema obavezujući karakter. To je Vučić morao znati, ali ga ni to, ni Ustav Republike Srbije i Rezolucija 1244 SB UN, nije sprečilo u nameri da potpiše Briselski sporazum, ukidajući njime sve institucije države Srbije na kosovu i Metohiji. I da je formirana Zajednica srpskih opština ona ne bi imala nikakva izvršna ovlašćenja. Predstavnici njegove Srpske liste podneli su Ustavnom sudu samoproglašene Republike Kosovo zahtev za ocenu ustavnosti odredbe Briselskog sporazuma o formiranju ZSO (dajući i time, pored učešća u Vladi i Skupštini Kosova) legitimitet Ustavnom sudu Kosova, kao što su dali legitimitet toj samoproglašenoj državi izlazeći na izbore po Zakonima Republike Kosovo. Ustavni sud je doneo odluku da odredba Briselskog sporazuma o ZSO nije u skladu sa ustavom Kosova. I šta još od takozvanih pregovora preostaje osim potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma, odnosno priznanja nezavisnosti Kosova, preostaje Aleksandru Vučiću, što mu inače ne spada u nadležnost, jer predsednik Republike Srbije ima čisto protokolarne nadležnosti, dok je vođenje politike u nadležnosti Vlade Republike Srbije. Njegovi mentori su mu eksplicitno poručivali da traže nezavisnost Kosova i nikakvo glumatanje i prebacivanje odgovornosti na one koje je nasledio pre šest godina ne mogu oprati sramotu koju je on nanao Srbiji. Zamajavao je neupućene Zajednicom srpskih opština punih šet godina, a sad ih zamajava taksama, dok vojsku Kosova, čije je formiranje prvi on najavio, ne mopinje. On i dalje ponavlja defetističku mantru o miru.

 8. deda mraz says:

  Komunisticka petokolonaska cirkusijada i samo sakrivaju guzicu i sakrivaju se iza cirkusijade tog suda iz haga,pa neka onda to isto daju i Kataloniji.Ovo sto se sada desava je vec davno sa nasim petokolonasima dogovoreno.

 9. Taipova Češma says:

  Ujedinjene Nacije priznaju državu Srbiju u svojim ustavnim granicama kao punopravnu svoju članicu.To potvrđuju i svojom Rezolucijom 1244. Država Srbija,međunarodno priznata,IMA SVOJ U S T A V ,koga su dužni da se pridržavaju i POŠTUJU svi građani koji imaju državljanstvo države Srbije.Svi ONI,koji ne priznaju Ustav države Srbije su SAMI IZABRALI da napuste teritoriju države Srbije ili da ZAKONOM određeni period vremena PROVEDU IZA REŠETAKA u ustanovama Ustavom određenih institucija države Srbije. AMIN.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *