ТЕЖАK ШОK У ПЕНТАГОНУ: Заустављен милијарду долара вредан пројекат одбрамбених ракета – НЕ РАДЕ ПРОТИВ РУСА

TEŽAK ŠOK U PENTAGONU: Zaustavljen milijardu dolara vredan projekat odbrambenih raketa – NE RADE PROTIV RUSA

24 avgusta 2019

Pentagon je, zbog tehničkih problema, otkazao ugovor sa Boingom vredan milijardu dolara. Projektom je planirano stvaranje oružja nove generacije koje bi trebalo da uništi rakete lansirane ka vazdušnom prostoru SAD-a.

Ministarstvo odbrane će u četvrtak zvanično zatvoriti program redizajniranog ubilačkog vozila (RKV) “zbog problema sa tehničkim dizajnom”, izjavio je portparol Pentagonove agencije za odbrambene rakete Mark Rajt.Boing je u maju 2017. dobio ugovor od milijardu dolara za program RKV, zamišljenog kao sredstvo za obaranje raketa koje su upućene na teritoriju Sjedinjenih Država.

Međutim, zamenik ministra odbrane SAD-a za istraživanje i naoružanje Majkl Grifin „doneo je odluku da prekine program 14. avgusta“, prema rečima Rajta.

“Zaustavljanje programa bila je odgovorna stvar”, rekao je Grifin u izjavi. „Razvojni programi ponekad nailaze na probleme. Nakon što smo sproveli revnosna istraživanja shvatili smo da put kojim idemo neće biti plodan i tako smo odlučili da projekat zaustavimo“.

Grifin je u maju naredio Boingu da obustavi rad na RKV-u, pošto je Pentagon uvideo kuda vodi program na čiji su razvoj već potrošili nešto manje od 1,2 milijarde dolara.

„Ministarstvo je na kraju utvrdilo da su problemi sa tehničkim dizajnom toliko značajni da su ili nepremostivi ili neisplativi“, rekao je Grifin.

U međuvremenu, Raytheon Co., koji proizvodi bojeve glave presretača, bori se sa dizajnerskim i proizvodnim problemima koji su povećali troškove, prenosi Bloomberg.

RKV je zamišljen da zameni trenutno egzoatmosfersko ubilačko vozilo (EKV), koje bi trebalo da zaštiti zemlju od balističkih raketa upućenih na njeno tlo. Aktuelna EKV tehnologija potiče iz devedesetih godina.

Naoružanje, koje je testirano, ali nikada nije korišćeno u borbi, lansirano je iz podzemnog silosa baziranog na američkom tlu, leti iznad zemljine atmosfere i oslobađa „ubilačko vozilo” koje upada u nadolazeću pretnju i uništiva je. Radnja je opisana kao metak koji pogađa drugi metak kako bi ga skrenuo sa putanje. To je nemoguće.RKV je trebalo da razvije 20 novih GBI, koje je Pentagon planirao da izgradi, a zatim do 2023. locira na Aljasci, gde su već primljena 44 presretača. Još četiri GBI su u Kaliforniji.

Detalji o problemima koji su doveli do okončanja programa neće biti objavljeni “zbog tajne prirode programa”, navodi Vrajt.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. Velika Metla says:

  Ako je ovo istina,mada sumnjam,onda je ovo jak udarac za "duboku državu",Klinton i ostali pedofili,i mentalni bolesnici,stvoreni iz opako obolelog američkog društva,protiv koje se bori Tramp. Još uvek su jaki koreni "duboke države" u američkoj politici,i oni neće tek tako lako odustati od svojih bolesnih ideja.

  • keks says:

   Ne u pitanju je kamčenje više para za sledeći podjednako uspešan projekat vojnoindustrijskog kompleksa...

  • Pera says:

   protiv koje se bori Tramp. hehehehehehehehehe ! Ovo ti je za rubriku viceva ! Koji americki predsednik je samosvoj, sem ubijenih ? Ajmo samo u zadnje vreme ; busovi-esesovci, klintonovi-sodomisti, obama-obmana, tramp-klovn ! Zar nema neko normalan u americi ? Ima, ali nije podoban gospodarima amerike i zapadnog sveta ! Valjda si cak i ti cuo za novi svetski poredak ? Pa ko su vladari novog svetskog poretka ? tramp, merkelova, makron ? Hehehehe !

 2. Pera says:

  Izgleda da se pojavio u americi strucnjak koji se razume u prevare americkih fabrika oruzja ! Cim neki uticajni general ode u penziju, ili i pre, odmah ga kupe da bi on dalje muzao lovu gazdama firmi oruzja, tj. cionistima. Kad se bolje pogleda, imaju stampariju tog bezvrednog dolara, ali ipak ukidose apanazu lopuzama. Hehe, izgleda da ostadose bez pametnih ljudi, fali im neki Rus !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *