Тежак удар на слободну реч

Težak udar na slobodnu reč

3 februara 2017

kul-Istanbul_620x0

SA ciljem da na licu mesta procene stanje slobode izražavanja u Turskoj, članovi delegacije Međunarodnog PEN-a bili su u Ankari i Istanbulu gde su se susreli sa piscima, novinarima, borcima za ljudska prava, ali i sa ministrom kulture Nabi Avčijem i ličnostima sa turske političke scene.

Delegaciju su predvodili predsednica PEN Dženifer Klement, predsednik Nobelovog komiteta za književnost Per Vestberg, predsednik emeritus PEN Džon Ralston Sol, potpredsednici Vida Ognjenović i Eugen Šuljgin, nemački pisac Peter Šnajder…

Sumirajući utiske sa ove jednonedeljne misije, Vida Ognjenović je na konferenciji za novinare istakla da su članovi delegacije mogli da se uvere u kojoj su meri ugrožena osnovna ljudska prava pisaca i intelektualaca.

– Prema intelektualcima u zatvorima postupa se izuzetno surovo, kao da su najokoreliji teroristi koji hoće da sruše državu. Lično sam impresionirana velikom solidarnošću i hrabrošću mislenih ljudi u Turskoj, koji nastupaju sa jasnim shvatanjem da se mora pružiti otpor i da rešenje nije nikako u ćutanju – rekla je Ognjenovićeva i naglasila da su domaćini bili profesionalni i uljudni i da je poseta prošla bez ijednog incidenta.

Posle ove posete vodeći svetski pisci, među kojima je i troje nobelovaca (Elfrida Jelinek, Džon Maskvel Kuci i Mario Vargas Ljosa), uputili su otvoreno pismo solidarnosti sa uhapšenim kolegama u Turskoj.

IZDAVAČI POD EMBARGOM

POD izgovorom „podrivanja državnog temelja“ pisci u Turskoj su utamničeni i šikanirani, listovi i novinari zatvarani, a iole liberalni izdavači su pod velikim embargom. Mnogi intelektualci, među kojima su i hiljade profesora, ostali su na ulici bez ikakvih uslova za život – rekla je Vida Ognjenović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *