ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА АМЕРИЧКУ ВОЈСКУ: Последња тестирања америчких хиперсоничних ракета била неуспешна

TEŽAK UDARAC ZA AMERIČKU VOJSKU: Poslednja testiranja američkih hipersoničnih raketa bila neuspešna

29 marta 2023

NAJNOVIJA američka testiranja hipersoničnog oružja nisu bila uspešna.

Ovo je priznao ministar Ratnog vazduhoplovstva SAD Frenk Kendal, na saslušanju u Predstavničkogm (donjem) domu američkog Kongresa.„Nisu bila uspešna. Nismo dobili rezultate koje smo želeli od ove provere“, bio je kratak Kendal.

Portal Defence News je 24. marta objavio da je američko vazduhoplovstvo 13. marta izvelo probno lansiranje prototipa hipersonične krstareće rakete vazduh-zemlja Air Launched Rapid Responce Weapon (AGM-183A ARRW).

To je bilo drugo lansiranje borbenog prototipa ARRW, a bilo je – kako je saopšteno – fokusirano na „sveobuhvatne karakteristike oružja“.

Član Predstavničkog doma Kongresa SAD Dag Lamborn rekao je da Vašington mora povećati ulaganja u hipersonično naoružanje jer je Amerika na tom planu „značajno inferiorna u odnosu na Kinu“.

Dodao je da NR Kina namerava da proizvede možda i hiljade hipersoničnih raketa, dok SAD nemaju takvu „održivu ofanzivnu sposobnost“.

Naglasio je da trenutno nijedna zemlja nema zaštitu od te kategorije oružja.

Prethodno je Pol Frajstler, specijalista za nauku i tehnologiju obaveštajne agencije Ministarstva odbrane SAD, rekao da je Rusija jedina zemlja koja realno raspolaže strateškim hipersoničnim sistemim.

(Fakti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *