ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА АМЕРИКУ, НАТО И УКРАЈИНУ: Мађарска ставила вето (ВИДЕО)

TEŽAK UDARAC ZA AMERIKU, NATO I UKRAJINU: Mađarska stavila veto (VIDEO)

29 oktobra 2017

Mađarska je stavila veto na održavanje samita NATO-Ukrajina u decembru, rekao je danas šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

Sijarto je naglasio da je nemoguće podržati nastojanje Ukrajine da uđe u sastav NATO nakon što je Kijev usvojio kontroverzni Zakon o obrazovanju koji brutalno uništava prava manjina.

„Mađarska ne podržava težnje Ukrajine za članstvo zato stavljamo veto na samit NATO-Ukrajina u decembru“, kaže Sijarto.

Prema njegovim rečima, ne postoji način za obilaženje veta Mađarske jer je neophodno jednoglasno glasanje za održavanje sastanka komisije NATO-Ukrajina.

Zakon kojim se predviđa da će sva nastava u razredima srednje škole biti na ukrajinskom jeziku trebalo bi da stupi na snagu između septembra 2018. i septembra 2020. godine.

Početkom septembra Zakon je odobren u parlamentu i potpisao ga je predsednik Petro Porošenko.

Zakon će uticati na više stotina hiljada dece koja pohađaju više od 700 državnih škola gde se predaje i na jezicima manjina. Većinu ove dece čine Rusi, ali među ostalim narodima su Rumuni, Mađari, Moldavci i Poljaci.

(SRNA)

KOMENTARI2 komentara

  1. Za Srbiju says:

    Mađari to rade iz vlastitog interesa - stvaranje velike Mađarske. Podržavaju svoje manjine, dok u Mađarskoj nema više manjina. Sve su ih mađarizovali. Ratovi se stalno vode, samo što svi nemaju vojni oblik.

  2. M says:

    ...kao npr. kito-rat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *