ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА АМЕРИКУ, НАТО И УКРАЈИНУ: Мађарска ставила вето (ВИДЕО)

ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА АМЕРИКУ, НАТО И УКРАЈИНУ: Мађарска ставила вето (ВИДЕО)

29 октобра 2017

Мађарска је ставила вето на одржавање самита НАТО-Украјина у децембру, рекао је данас шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто.

Сијарто је нагласио да је немогуће подржати настојање Украјине да уђе у састав НАТО након што је Кијев усвојио контроверзни Закон о образовању који брутално уништава права мањина.

„Мађарска не подржава тежње Украјине за чланство зато стављамо вето на самит НАТО-Украјина у децембру“, каже Сијарто.

Према његовим речима, не постоји начин за обилажење вета Мађарске јер је неопходно једногласно гласање за одржавање састанка комисије НАТО-Украјина.

Закон којим се предвиђа да ће сва настава у разредима средње школе бити на украјинском језику требало би да ступи на снагу између септембра 2018. и септембра 2020. године.

Почетком септембра Закон је одобрен у парламенту и потписао га је председник Петро Порошенко.

Закон ће утицати на више стотина хиљада деце која похађају више од 700 државних школа где се предаје и на језицима мањина. Већину ове деце чине Руси, али међу осталим народима су Румуни, Мађари, Молдавци и Пољаци.

(СРНА)

KOMENTARI2 коментара

  1. Za Srbiju says:

    Мађари то раде из властитог интереса - стварање велике Мађарске. Подржавају своје мањине, док у Мађарској нема више мањина. Све су их мађаризовали. Ратови се стално воде, само што сви немају војни облик.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u