ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА АМЕРИКУ: Турци им затварају војну базу, А СЕЛИ СЕ У…

TEŽAK UDARAC ZA AMERIKU: Turci im zatvaraju vojnu bazu, A SELI SE U…

23 aprila 2019

Američki senator-demokrata Bob Menendez nije odbacio mogućnost da Sjedinjene Američke Države prebace naoružanje iz turske baze Indžirlik u Grčku ako se odnosi sa Ankarom pogoršaju.

Ne očekujemo da Turska krene pogrešnim putem. Ali ako se to dogodi, mi ćemo učiniti sve što možemo da zaštitimo našu nacionalnu bezbednost i bezbednost naših saveznika, rekao je senator za grčki list Katimerini.– Mi smo posvećeni ovome u skladu sa članom 5. NATO-a, i ispunjavamo svoje obaveze. Učinićemo sve što je potrebno, uključujući premeštanje baze i snaga tamo gde je to potrebno i gde nam se nude mogućnosti iz prijateljskih zemalja. Nadamo se da neće doći do toga. Turska mora odlučiti o svom kursu i što je na kraju u njenom interesu – rekao je Menendez.

On je danas takođe rekao da ako Turska kupi ruske sisteme S-400, da će joj biti uvedene sankcije.

Neki grčki političari su saopštili da bi Sjedinjene Američke Države mogle koristiti objekte u Grčkoj za skladištenje nuklearnog oružja, koje se sada nalazi u Indžirliku. Grčka vlada je ovu vest demantovala. Uprkos demantijama, pitanje stavljanja nuklearnog oružja na teritoriju Grčke stalno se otvara u štampi.

Menendez se nalazi u Atini, gde će ga danas primiti predsednik Grčke Prokopis Pavlopoulos. Ranije je američki senator posetio Kipar, gde se s njim sastao predsednik Nikos Anastasiadis.

Menendez je pre nekoliko dana, zajedno sa republikanskim senatorom Markom Rubijem, predstavio Kongresu „Zakon o bezbednosti i energetskoj saradnji u istočnom Mediteranu“, koji menja američku strategiju u regionu i obezbeđuje jačanje odnosa sa Grčkom i Kiprom.

U jednom intervjuu, američki senator nazvao je Rusiju „neprijateljskim faktorom“, ponavljajući celi niz optužbi protiv Moskve, uključujući navodno mešanje u američke izbore.

Što se tiče Kine, Menendez je rekao da kineska inicijativa „Jedan pojas – jedan put“ nije oblik ekonomske saradnje, već „pokušaj manipulacije“.

KOMENTARI6 komentara

 1. A akoM says:

  Ako USA premjesti svoje vojne baze iz Turske u Grčku,onda Turska više ne bu upadala u Grčku svojim avionima,brodovima itd.,sam tak!Morat će imati jače argumente za to,npr.Rusko-Kinesku podršku,a to bu dobila ne zbog svoje zabave,nego jedino ako situacija i šire bude bremenita,pa i Rusija i Kina vide i svoju računicu u tome!

  • Zoran says:

   Turska puca na sledecim izborima, odlazi Erdogan, nema zamenu i znamo kraj.

 2. padre says:

  Mnogo zna ovaj senator, ja bi njega za predsednika!

 3. Karital says:

  Ako se isele ameri na jugoistoku slijedi krvavi scenariji u režiji PPK.

 4. Slobodanka says:

  Nije u pitanju samo Turska! Ne može se razmatrati Turska izolovano od Evrope, a takodje treba sagledati koliko neuspelih ratova za naftu ( i gas) ima dosad SAD. SAD-u je preostalo samo jedno moćno sredstvo protiv Turske - da joj preti ekonomskim sankcijama. NATO ima 29 članica, 2 su severnoameričke (SAD i Kanada), a preostalih 27 su evropske. Od tih 27 možemo oduzeti 2 (dve) Ujedinjeno Kraljevstvo i Island jer su ostrvske zemlje. Preostalih 25 zemalja članica alijanse nalaze se u kontinenatalnoj Evropi i svima njima više ili manje ne odgovara pogoršavanje odnosa SAD-Turska zato što Turska, ako bude morala, zauzvrat može da pošalje još migranata u njihovu kontinentalnu Evropu. U prethodnom talasima 2014 i početkom 2015 godine Evropa je velikodušno primala migrante ponajviše iz Turske a i sa severa Afrike da bi u korist NATO-a izvršila depopulizaciju Sirije i drugih napadnutih zemalja NE RAČUNAJUĆI DA ĆE SE DOGODITI NEUSPEH, da će SAD biti zaustavljen u Siriji, Avganistanu, itd. Njihova tj. evropska žrtva je postala uzaludna. Ako se ponovo dogodi veći ulazak migranata u Evropu onda gubi smisao zašto bi evropske članice plaćale dvo procentne obaveze prema NATO-u. Pored toga Evropa trpi na još dva načina: Tramp je već u trgovinskom ratu sa više evropskih članica, a pre toga one još od 2014 godine ekonomski trpe zbog uvodjenja antiruskih sankcija. Tu nije kraj jer u februaru ove godine SAD su napustile raniji Dogovor o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa i od avgusta mogu da rasporedjuju te rakete i u Evropi što bi na poseban način ugrozilo Evropu i bezbednosno. Ispada da Tramp ne može istovremeno da ostvari tri zacrtana cilja: da natera evropske članice da više izdvajaju za NATO, da spreči izlazak Turske iz NATO-a, da rasporedi rakete malog i srednjeg dometa u Evropi. Važi isto pravilo kako za Tursku tako i za sve ostale zemlje da najzgodnije bi bilo da NATO kasa bude što praznija, ali nju najviše puni baš država SAD. Ovo sve je tek jedna strana medalje, a druga strana medalje su neuspeli američki ratovi za kontrolu svetskih rezervi nafte (i gasa ) i sve više izrečenih sankcija raznim zemljama, to sve zajedno vraća se, ne odjednom nego korak po korak, kao opasan bumerang američkom dolaru - petrodolaru. Američka štamparija novca bez pokrića time postepeno slabi i sve više se gasi te moguće je novo pucanje američkog finansijskog balona.

 5. Slobodanka says:

  Čini mi se da će SAD ubrzo i najpre napasti Iran, a do daljnjeg Turskoj će samo da prete. Ako SAD napadne Iran, pretpostavljam da će taj napad Iran izdržati, ma koliko da bude težak za zemlju i stanovništvo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *