ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА ХРВАТСКУ: Меркелова понизила Пленковића

TEŽAK UDARAC ZA HRVATSKU: Merkelova ponizila Plenkovića

29 avgusta 2018

Današnja zajednička konferencija za štampu nemačke kancelarke Angele Merkel i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u Berlinu nije trajala ni dvadeset minuta, ali u jednom trenutku se dogodilo nešto što za hrvatsko društvo zapravo ima veću važnost od svega ostaloga što je bilo izrečeno, piše hrvatski portal Indeks.

Današnja zajednička konferencija za štampu nemačke kancelarke Angele Merkel i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u Berlinu nije trajala ni dvadeset minuta, ali u jednom trenutku se dogodilo nešto što za hrvatsko društvo zapravo ima veću važnost od svega ostaloga što je bilo izrečeno, piše hrvatski portal Indeks.Jedan nemački novinar pitao je naime Merkelovu da komentariše događanja u istočnonemačkom gradu Kemnicu, u kojem već nekoliko dana divljaju neonacisti, a pokrajinska se policija pokazala nesposobnom da im se suprotstavi.

U međuvremenu je reagovao i savezni ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, obećavši da će savezna policija pomoći lokalnoj kako bi uspostavile red i mir na ulicama.

Merkelova je na pitanje novinara između ostalog odgovorila i sledeće:

„U pravnoj državi nikako nema mesta za ovakve nasilne akcije i ovakvo širenje i raspirivanje mržnje, niti progon ljudi na ulicama. To nema veze s našom pravnom državom, to želim još jednom da naglasim, iako je to i juče poručeno iz vlade. Ni na jednom mestu niti na jednoj ulici ne sme biti takvih incidenata.“

Merkelova je, dakle, oštro osudila neonacističko divljanje i jasno rekla da je ono u Nemačkoj neprihvatljivo te da će se državna sila tome najoštrije suprotstaviti, piše Indeks, a prenosi Tanjug.

Plenković je u tom trenutku stajao pored nje i strpljivo slušao, ali pitanje je da li je nešto i naučio, navodi se u komentaru.

Naime, za razliku od Merkelove i njene vlade, koja se jasno i oštro suprotstavlja desničarskom ekstremizmu i divljanju, od Plenkovića se takva jasna osuda nikad ne može čuti.

Na primer, govoreći o neonacistima u Kemnicu, Merkelova nije počela, kako se navodi, baljezgati o „osudi svih totalitarizama“, nego je jasno adresirala svoje izjave, dok HDZ-ovac Plenković u vezi sa svim što se događa u hrvatskom društvu — od pretnji novinarima do antisrpske histerije koja se sada manifestuje zabranjivanjem koncerata — govori samo uopštene fraze osude, i to uglavnom kada ga novinari priklješte pitanjima, pa to mora da komentariše.

Merkelova je u nedelju za nemačku javnu televiziju ARD dala veliki intervju u kojem je, kako su to preneli hrvatski mediji, branila slobodu štampe, nezavisnost sudova, zaštitu manjina i klime te budućnost penzija.

Hrvatski portal navodi da je Merkelova ustala u odbranu svega onoga o čemu Plenković nikada ne daje jasne izjave, a kamoli da se postavlja kao brana ekstremizmu.

Umesto da Plenković kao hrvatski premijer brani slobodu medija, on medije optužuje da protiv njega vode hibridni rat i da su sva otkrića u vezi s muljažama oko Agrokora, u koje je i lično „umočen“, zapravo veći problem od tih muljaža.

O tome kako funkcioniše sudstvo u Hrvatskoj i koliko je nezavisno, ne treba trošiti reči, a i zaštita manjina pod Plenkovićevom vlašću nije nešto čime bi se Hrvatska mogla pohvaliti.

Iako voli da se predstavlja kao veliki evropejac i obožava da bude fotografisan uz Angelu Merkel, s čijim je demohrišćanima HDZ deo Evropske narodne stranke, Plenković zapravo vodi sasvim suprotnu politiku u odnosu na nemačku kancelarku.

Dok ona jasno osuđuje neonaciste, on priča o „osudi svih totalitarizama“; ona brani slobodu medija, on medije napada; ona brani manjine, njega za manjine nije briga; ona ističe važnost nezavisnosti sudstva, pod njegovom vlašcu hrvatsko sudstvo doživljava nove nivoe blamaže itd.

Stoga bi najavljenu bližu saradnju Nemačke i Hrvatske trebalo iskoristiti i za to da Plenković nauči kako se javno i odlučno brane demokratija, sloboda i pravna država kada si na najvišoj poziciji izvršne vlasti u nekoj državi, zaključuje Indeks i dodaje da hrvatski premijer to može da nauči od Angele Merkel, jer dosad sam od sebe očito nije uspeo.

(Sputnjik)

KOMENTARI13 komentara

 1. Goran says:

  Plenković je merde,(sranje), vratićemo Milanovića na čelo države.

  • Biogradlija says:

   Od vremena adolfa hitlera i ante pavelića nemačka i rvacka odlično surađuju, šta to ovi novinari lupetaju......

 2. Cp6a says:

  Ako je ovo strvarno Sputnjikov članak, onda ga predlažem za Ginisovu knjigu najgorih članaka. Spekulisanje šta bi jedan nacista trebao da nauči od drugog naciste je dobar recept samo za ubedljivo najgori članak.

  • Velika Metla says:

   Srba,vala baš! Ovamo javno kao kritike i navodno upozorenja,a tamo,iza kulisa,udri po starom!

   • Portopranco says:

    Tačno.Oni su oboje političari nacionalističke i neonacističke provenijencije. Autor ovog bezveznog i glupog teksta kao da bi htio reći da je merkelovica nekakva moralna vertikala, a zapravo je loše kamuflirana neonacistkinja.Ni merkelovica ni ovaj bezlični anemični rvacki činovnik nemaju veze sa ljudskim pravima, istinom i pravdom.

 3. Ble says:

  U bezumlju gledas koce nove kame Ostrije I ljuce opet da ti skuje Cijulices pusku obesit o rame Ko najbolje ume da ti komanduje?

 4. punca says:

  Bolje se zapitaj kakav smo narod. Jer kakav je narod takva je i vlast ili država. Pošto smo odvratan i samoživ narod bez ikakve svesti, onda nam je takva i vlast a posledično i država sve manja i manja.

 5. Robert Wronsky says:

  Ovaj clanak je iskrivljavanje cinjenica i jadan pokusaj diskreditiranja sastanka na kojem je Merkel potpuno podrzala Hrvatsku. Citajte relevantne medije, ne dozvolite si da ostanete neinformirani,glupi.

 6. Kulak says:

  Ovaj članak je najobičnije lupetanje. Neko kratke pameti bi iza čitanja ovog naklapanja mogao pomisliti da je merkelovica nekakva demokratska političarka. Nemački neonacisti čvrsto stoje iza hrvatskih neonacista, pa tako i neonacistkinja merkelovica stoji iza anemičnog. Ona nije nikakav demokratski političar, već nastoji proširiti nemačku zonu uticaja u jugoistočnoj Evropi, a anemični joj je u toj igri mali ali poslušni pion.

 7. Dražen Jovan Petrović says:

  Rekla-kazala. Ovo je objavio Sputnjik? Lupetanje i naklapanje. Besmislice. Bolji bi tekst napisalo dete iz prvog razreda osnovne škole. Ako je ovako nešto stvarno objavio Sputnjik, onda oni brzo moraju izvršiti temeljitu kadrovsku rekonstrukciju.

 8. Stevan says:

  Pišu gluposti ovi novinari, nemačka i hrvatska imaju odličnu saradnju, još od '41...

  • Biogradlija says:

   Da. Ovo je najgluplji tekst 2018. godine. Ubedljiv kandidat........

 9. sinek says:

  a već sam mislio da je to neki normalni portal iz Hrvatske, ali kad sam vidio da je to index.hr onda mi je sve jasno. Mogao je biti i alo.rs, informer ili neki sličan. Indexu se definitivno ne može vjerovati. njihovim doslovno konstrukcijama članaka ni informer nije dorastao koliko djeluju uvjerljivo. A mi ih plaćamo!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *