ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА ИЗРАЕЛ: ПВО Сирије оборила један од израелски авион

TEŽAK UDARAC ZA IZRAEL: PVO Sirije oborila jedan od izraelski avion

9 jula 2018

SIRIJSKA državna novinska agencija SANA objavila je da je oboren izraelski vojni avion koji je učestvovao u bombardovanju avio-baze „Tajas“ (T-4) u provinciji Homs koja se nalazi u cetru zemlje, severoistočno od Damaska.

Dodatno je navela: „Naš sistem PVO odbio je agresiju Izraela uništivši veći broj raketa i oborivši jedan od aviona koji su učestvovali u napadu na bazu. Prinudila je ostale agresorske avione da napuste vazdušni prostor Sirije“.Drugi sirijski mediji tvrde da su aerodrom gađala dva lovca F-16 koja su ispalila najmanje šest krstarećih raketa „Dalila“, a da su ih za to vreme štitila dva F-35 i dva F-15.

SANA je prenela tvrdnju svojih vojnih izvora da branioci aerodroma nisu imali ni poginulih ni ranjenih.

Izraelski vojni vrh odbio je da komentariše informacije o napadu na bazu T-4.

„Ne komentarišemo pisanje stranih medija“ – objasnio je jedan neimenovani funkcioner izraelske armije.

Izrael je dosad desetine puta izvodio avio-udare po ciljevima na teritoriji Sirije, pravdajući to namerom da ne dozvoli da iransko oružje dospe pripadnicima libanskog šiitskog pokreta Hezbolaha.

Izraelska avijacija je i u aprilu atakovala avio-bazu Tifor (T-4). Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, tada su njena dva lovca F-15 lansirala osam, a da su samo tri pogodile cilj dok je pet bilo oboreno.

Izrael je 10. maja avionima napao desetine objekata u Siriji, uključujući baterije njene PVO.

KOMENTARI11 komentara

 1. goran says:

  Cinjenica da Rusi Siriji ne daju nista bolje od S200 govori da oni ne smeju da predju crtu koju je postavio Izrael. Putin je najveci cionista u istoriji, neprijatelj Rusije.

 2. Miraš. says:

  Sporazum o ruskoj vojnoj pomoći Siriji odnosi se konkretno samo na borbu protiv terorizma unutar zemlje. On ne obuhvata borbu protiv država koje su sponzori terorizma jer to bi odmah proizvelo rat daleko većih razmera u Siriji. Pored borbe sa teroristima Sirija bi ušla u direktan konflikt širih razmera sa Izraelom i verovatno sa još nekom državom, a ona to trenutno ne može da podnese i još da izadje iz takvog većeg sukoba kao pobednik. Na eventualnu puno pominjanu isporuku ruskih sistema S-300 Siriji Ratno vazduhoplovstvo Izraela je nesumnjivo spremno da ih odmah uništi. "Izraelski analitičari i bivši vojni zvaničnici smatraju da postoji samo jedna opcija odgovora Izraela na isporuke protivvaztdušnih raketnih sistema S-300 Siriji: odmah ga uništiti." Jasno je da Izrael i Rusija podržavaju suprotne strane u Siriji, ali još uvek drže otvorene kanale komunikacije. Evenutalno dalje narušavanje postojećih odnosa Rusije i Izraela stvara nov opasan momenat- sedmogodišnji rat u Siriji prešao bi u širi konflikt.... Postoje i takve procene da eventualna isporuka sistema S-300 prizemila bi celokupnu izraelsku avijaciju te ne bi više mogli da lete ni iznad Izraela. Izrael je po veličini teritorije mala država, može se uporediti sa Slovenijom. Širina izraelske države je oko 50 km u severnom delu koji je najbliži Siriji, a domet raketa S-300 je 150 km. Ma koliko da se taj sistem zove ODBRAMBENI, on je opasnost za mali prostor izraelske države.

 3. goran says:

  Uporedite koliko je Rusija izgubila aviona u Siriji, a koliko Izrael.

  • Miraš. says:

   Najbolja mera je sa koliko sirijske teritorija ko vlada i koliko još može da osvoji sa većom sigurnošću. Ne mislim da su ovi podaci sasvim tačni, ali otprilike jesu. Syriak je objavio 30.06.2018 da SAA kontroliše 60,45% sirijskih teritorija, SDF 25,23% , Isis 3,81% i pobunjenici 20.007,45 km2 što je 10,51% od ukupne teritorije Sirije. U ovaj zadnji podatak ulaze i teritorije oko 3% koje sada drži Turska. SDF koji je podržan od Amerikanaca može osvajanjem teritorija od ISIS da poveća za još oko 3%, te bi stigli do oko 28%, ali već gubi Manbidž i izgubiće možda još neke teritorije od Turske. To može da bude razlog za zaokret SDF-a tj- Kurda prema Damasku. SAA i to bez ulaženja u sukobe sa SDF-om imaće po kontrolom oko 68%. Ostaju oko 4% teritorije po kontrolom Amerikanaca uz pomoć sirijske pobunjeničke FSA. Nisu opredeljujuća za sudbinu Sirije ta 4%, nego šta će dalje odabrati Amerika. Da li će SAD zbog svojih i izraelskih apetita usuditi se da udje u direktan sukob sa Rusijom. Zato ne treba davati adute Izraelu sa kojima bi vršio što veći pritisak na Vašington. To može da bude jedan od važnih razloga zašto i Rusija sa svoje strane ne zaoštrava prema Izraelu. Rusija itekako zna šta je svetski rat i kolika je njegova cena jer je u drugom svetskom ratu platila strašno visoku cenu. Misliš samo na cionizam, a ne misliš na strašna svedočanstva iz drugog svetskog rata. Samo jedan primer: majka u opkoljenom i izgladnelom Lenjingradu davala je svom jednom živom i pregladnelom detetu komadiće mesa od svog već umrlog deteta, samo zato da bi preživelo. Rusi umeju da ratuju, ali veoma dobro znaju šta je rat te neće trčati u sukobe većih razmera. Sve kao da se radi sa ciljem da u Americi ne prevagne najgori mogući izbor - idemo u otvoreni rat sa Sirijom i naravno i sa Rusijom. Ako će se svetski rat ipak desiti bitno je ko će imati istorijsku odgovornost za njegovo izazivanje.

  • Miraš. says:

   Amerika još uvek može da napravi veliki napad na snage SAA i važne državne objekte i to iz velike baz Tanf na jugu Sirije. Ali tada više ne bi mogla kao dosad da izjavljuje kako se to desilo slučajno. U tom slučaju Damask bi se ponovo obratio Moskvi za političku, diplomatsku, ali i za vojnu pomoć u situaciji kada je Sirija otvoreno i jasno napadnuta od poznate države, a ne više od nekakvih nn terorista i pobunjenika. Zasedale bi UN i SAD bi bila optužena za otvorenu agresiju, cinizam je da može SAD da koristi i pravo veta povodom toga te ubrzo bi se raspala i takve Ujedinjene nacije. Moskva bi pružila vojnu pomoć Siriji povodom takve otvorene agresije, a zatim NATO savez bi se samo ubrzano raspadao jer ne bi se mnoge članice alijanske usudile da se u tome pridruže Americi. A Izrael bi u tom slučaju bio bezbrižan je Izrael ne bi ni imao bitnu odgovornost za početak takvog rata, jer formalno Amerika je ta najvažnija vojna sila koja ga pokreće.

  • Miraš. says:

   Baš toliko Amerika se zasad neće odlučiti, ali zato je povukla već nekoliko dobrih poteza praveći novi hibridni rat protiv Irana. Eventualnim poražavanjem Irana eliminisali bi važnog saveznika Sirije koji je značajno podržava na prvom mestu finansijski, a zatim i vojno. Zatim bi Rusija morala sama da sve to pruži Siriji, dakle + značajna finansijska pomoć + kopnena vojska. Ujedno udarom na Iran, ali samo ako bude uspešan, nadaju se da bi oslabili i Rusiju i Kinu i celu Evroaziju.

 4. Miros says:

  Lupetas kao i obicno,kao Maxim po diviziji kad se nakljuka dobro!!!????

 5. Miraš. says:

  Amerikanci su takodje direktno povremeno napadali položaje SAA. Izrael želi da Amerikanci sa tim obavezno nastave i to što češće i u što većim napadima. Izrael napada Siriju sa ciljem da zauzvrat bude napadnut, a onda bi sa tim cvileo i zapomagao u Americi u kojoj ima i jak uticaj da američka sila još više i direktno i otvoreno zgromi Siriju. U toj suludoj varijanti Amerikanci ipak rizikuju da budu gubitnici slično kao nekad u Vijetnamu. Batina ima dva kraja. Zamislite novo i moćno naoružanje u sirijskim rukama koje bi nateralo američku silu u beg. Amerika nema više pred sobom samo usamljen slabiji plen Siriju te koliko Amerika sa svoje strane sme da rizikuje pogoršanje odnosa sa Rusijom. Trenutno su puno lošiji odnosi SAD-Rusija, nego odnosi Izrael-Rusija. Nema ni Amerika kočnice razuma, ali ipak nisu toliko ludo hrabri koliko od njih očekuje Izrael.

 6. Miraš. says:

  Sem Izraela koji veoma sebično ide na pogoršavanje već veoma loših odnose SAD-Rusija, postoji još jedan veliki kamen spoticanja koji vodi ka opasnoj eskalaciji rata u Siriji - kako će biti rešena velika deeskalaciona zona Idlib. U zonu Idlib dosad je evakuisano poprilično terorista, a medju njima su ne samo američki štićenici nego i američki i drugi zapadni instruktori! Žal za svojima i stalno izraelsko podsticanje da li će odvesti Ameriku u novu i opasniju fazu rata u Siriji. Procenjuje se da u Idlibu sada ima oko 70.000 terorista, to je prilično velika vojska s kojom će Sirija kadtad morati da se obračuna. Samo 50% njih oko 35.000 tvrdokornih i ogrezlih terorista da aktivno učestvuje u sukobima sa SAA opet će to biti veliki sukob. Ovih dana predstavnici Ruskog centra za pomirenje u Siriji na pregovorima sa teroristima u Dari, ohrabruju teroriste da nakon predaje izaberu pomirenje sa sirijskom vladom i svoj ostanak u Dari, a da ne biraju nepomirenje i evakuaciju u Idlib. Ruski pregovarači govore predstavnicima terorista da će SAA uskoro pokrenuti ofanzivu u Idlibu i da im ne vredi da se evakuišu tamo.

 7. Miraš. says:

  Rusija je dobro izabrala da u Siriji se vodi rat nižeg intenziteta te zato ne trči u razna zaoštravanja ni sa jednom državaom koja ima uticaj u Americi, a ni sa Izraelom. Rat u Siriji u takvim dosadašnjim uslovima odvija se tako da ofanzive koje pokrene SAA na kraju budu i uspešno okončane i stalno rastu slobodne teritorije Sirije. Nama je mnogo i ovo što stiže u vestima iz Sirije, ali od goreg ima i gore. Sirija će biti odbranjena samo ako na njenom tlu ne izbiju sukobi još većih razmera ili baš svetski rat. Nesumnjivo je da je Amerika najvažnija preteća sila za Siriju. U Americi razni uticajni krugovi i njihovi jastrebovi uglavnom su za povećanje američkog vojnog učešća u Siriji. Jedino povremeno bude primećeno da je u ime toga moguć direktan sukob SAD-Rusija, onda malo ratni apetiti splasnu. Za razliku od Amerike Izrael želi da ostvari svoje ciljeve u pogledu Sirije i po cenu svetskog rata bez imalo dvoumljenja. Pitanje je da li će Amerika baš toliko da rizikuje. Možda i hoće, a posle toga ubrzo nećemo moći ni da pišemo komentare.

 8. Krasuha says:

  SAA zauzela Zajzun i drži Daru u potpunom okruženju...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *