ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА ШИПТАРЕ: Још једна земља повлачи признавање Косова! ЈЕДНА ОД НАЈУТИЦАЈНИЈИХ АРАПСКИХ ЗЕМАЉА!?

TEŽAK UDARAC ZA ŠIPTARE: Još jedna zemlja povlači priznavanje Kosova! JEDNA OD NAJUTICAJNIJIH ARAPSKIH ZEMALJA!?

8 januara 2018

DIPLOMATSKA borba Srbije da zaustavi nova priznavanja Kosova i Metohije i da smanji broj zemalja koje su stale iza Prištine mogla bi uskoro da rezultira jednom velikom pobedom – da Egipat povuče odluku o podršci nezavisnosti južne srpske pokrajine.

Unutar Egipta jača struja koja stoji na stanovištu da je došlo vreme da se preispita odluka o priznavanju nezavisnosti južne srpske pokrajine, prema kojoj je od starta postojalo veliko podozrenje i u političkim krugovima i u javnosti.

Naime, Kairo je priznao KiM 26. juna 2013, samo nekoliko dana pred državni udar egipatske vojske i svrgavanje s vlasti dotadašnjeg predsednika Muhameda Mursija. Odluku o priznavanju pročitao je tadašnji portparol egipatskog MSP Badr Abdel Atija, koji je u isto vreme naglasio da Kairo želi da zadrži dobre odnose sa Srbijom.

Ćorsokak u koji je, priznavanjem KiM, Muslimansko bratstvo dovelo Egipat, na neki način je popravila aktuelna garnitura, jer do danas, ni posle pet godina od priznavanja, nisu razvijeni ni diplomatski ni privredni odnosi Kaira s Prištinom, niti su otvorene ambasade.

Da se ti odnosi drže na veoma niskom nivou, Aleksandru Vučiću potvrdio je i sadašnji egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi, sa kojim se šef srpske države sreo u Njujorku, u septembru, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Ukoliko Egipat preinači svoju odluku u vezi s Kosovom, to bi veoma brzo moglo da izazove domino efekat i da broj zemalja koje priznaju Prištinu sa sadašnjih 106 padne ispod 100. Taj spoljnopolitički cilj u ovoj godini zacrtala je, prema rečima Ivice Dačića, i srpska diplomatija:

– U 2017. započela su i povlačenja priznavanja Kosova od onih zemalja koje su priznale protivpravnu nezavisnost. I tu neće biti kraj. Nastavljamo intenzivnu diplomatsku akciju da broj zemalja koje su priznale Kosovo oborimo ispod sto – poručio je Dačić.

Krajem prošle godine Gvineja Bisao i Surinam povukli su priznavanje KiM, a zaokret u politici Egipta mogao bi da dovede do novog talasa povlačenja priznavanja u arapskim i afričkim državama, na koje Kairo ima veliki uticaj.

Obaranje broja zemalja koje priznaju KiM za bivšeg šefa diplomatije Vladislava Jovanovića nije „nemoguća misija“:

– Naročito imajući u vidu da su se SAD, najveći promoteri Prištine, „zaglavile“ u odnosima sa arapskim svetom. Biće velika stvar ukoliko Egipat povuče priznavanje, jer će to dati vetar u leđa onim zemljama koje su od starta imale rezerve prema nezavisnosti KiM ali su sledile zahteve velikih zapadnih sila. Za mene ne bi bilo iznenađenje ni da u dogledno vreme Ankara stavi na dnevni red preispitivanje odluke o priznavanju.

Inače, prema evidenciji Prištine, broj zemalja koje su priznale Kosovo za desetak je veći od brojke od 106, kojom „barata“ Beograd. Iz našeg MSP poručuju da su zvaničnici Omana, Centralnoafričke Republike, Nigerije, Ugande, Sao Toma i Principe u više navrata demantovali Prištinu, koja tvrdi da su ove zemlje priznale Kosovo.

Prema našim informacijama, narednih meseci Beograd će detaljno „pročešljati“ spisak svih država koje su priznale nezavisnost KiM i odrediti listu onih koje bi potencijalno mogle da stave na dnevni red preispitivanje ove odluke. Ka njima će biti sprovedena opsežna diplomatska akcija, koja će obuhvatiti rad na nekoliko frontova – od stalnog objašnjavanja stavova i pozicija Srbije kada je reč o Kosovu, pa do insistiranja na kontaktima zvaničnika na najvišem nivou.

SPORNA PETORKA

PREMA evidenciji Prištine, broj zemalja koje su priznale Kosovo za desetak je veći od brojke 106, kojom „barata“ Beograd. Iz našeg MSP poručuju da su zvaničnici Omana, Centralnoafričke Republike, Nigerije, Ugande, Sao Toma i Principe u više navrata demantovali Prištinu, koja tvrdi da su ove zemlje priznale Kosovo. Na primer, vlasti u Prištini tvrde da im je iz afričke ostrvske zemlje Sao Tome i Principe pristigla „verbalna nota“ o priznavanju. Međutim, prema informacijama našeg MSP, odluka koju je donela vlada te države u martu 2012. nikada nije stupila na snagu.

KAMPANJA U KAIRSKIM MEDIJIMA

PRE nekoliko dana jedan od najpoznatijih i najcenjenijih egipatskih i arapskih novinara Abdel Latif el Menjavi objavio je u dnevniku „Al Masri al Joum“ tekst pod naslovom „Da li je vreme da se preispita odluka bratstva?“. On u tekstu navodi da bi Egipat morao da pokuša da popravi štetu i preispita odluku koju je donelo Muslimansko bratstvo, pokušavši time da zadovolje Ameriku.

(Večernje novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. R.Srpska says:

    ČIM SAM PROČITAO NASLOV ZNAO SAM DA JE EGIPAT. ALI NIJE TO ZBOG SRPSKIH DIPLOMATSKIH NAPORA NEGO IH RUSI "BUŠE".

  2. Roy says:

    Dok god Amerika ne vrati Kosovo dobrovoljno ili dok ga Rusija silom ne otme od KosMeta nema nista i nemojte se dzabe radovati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *