ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА ЗАПАД: Русија отвара кључну војну базу у АФРИЦИ

TEŽAK UDARAC ZA ZAPAD: Rusija otvara ključnu vojnu bazu u AFRICI

24 marta 2023

Sporazum o izgradnji pomorske baze ruske flote u Sudanu treba da bude ratifikovan, ali zemlja još nema odgovarajuće zakonodavno telo.

Kako je izjavio ambasador Sudana u Rusiji, Mohamed Elgazali Eltijani Sirraja, ovo pitanje je u razmatranju.U Sudanu još nema civilne vlasti, sva vlast je koncentrisana u rukama vojske, koja je podržala izgradnju baze ruske mornarice u zemlji. Međutim, za ratifikaciju sporazuma potrebno je zakonodavno telo, a ono još nije formirano.

Prema rečima sudanskog ambasadora, već se preduzimaju odgovarajući koraci u tom pravcu, a vojska je u decembru prošle godine potpisala okvirni sporazum sa nizom političkih partija za formiranje vlade.

„Ovaj sporazum mora da ratifikuje zakonodavno telo Republike Sudan. Ako pratite vesti, znate da nemamo ovlašćeno telo koje bi moglo da potpiše takav sporazum. Dakle, ovo pitanje se razmatra, uključujući i to zavisi od formiranja zakonodavnog tela u Sudanu i njegove ratifikacije“, kaže ambasador Sudana.

Ranije je objavljeno, da je Sudan revidirao sporazum o uspostavljanju pomorske baze za rusku flotu i odobrio ga. To se dogodilo tokom poslednje posete zemlji, ruskog ministra spoljnih poslova, Sergeja Lavrova.

Činjenica, da Rusija namerava da rasporedi punkt za logistiku ruske mornarice u Sudanu, objavljena je još 2021-ve. Nova baza će omogućiti Rusiji da kontroliše Crveno more i Suecki kanal.

Moskva i Kartum su sklopili preliminarni sporazum, koji predviđa izgradnju ruske baze u Port Sudanu.

Sporazum je dozvoljavao, da ne više od četiri broda ruske mornarice, uključujući ratne brodove sa nuklearnom elektranom, budu istovremeno na MTO tački. Rusija će morati da obavesti Sudan 12 sati pre dolaska svojih brodova i tri sata pre njihovog odlaska. Prema projektu, broj ruskog kontingenta u novom MTO punktu neće preći 300 ljudi.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. persida says:

    Ovo je novo zamajavanje publikuma. U Africi se ne resava rat izmedju Rusije i Zapada, ako ga uopste ima. Bice da ga nije ni bilo, sve je samo ugovoreni biznis.

    • milorad5 says:

      Persida mislim da ozbiljno grešiš.ovo je daleko od nekog dogovorenog spektakla ovo je nastavak hladnog rata tamo gde je stao,a tada smo bili na minut od katastrofe 1984.malo je falilo.Sad više neće biti odstupanja ako dodje dotle situacija,biće lansiranje.Mnogo je gadno i opasno,prosto da izludiš,jer nema skoro nikakvog izlaza kako za sve nas kolektivno tako i za mene ili tebe kao pojedinca.Kada počne zaboravi na ovaj život i način kako si ga dosada vodila,to će biti nešto sasvim drugo i neće biti lepo uopšte.Prvo što vrlo verovatno nećeš više iamti je kompijuter i internet,a može se desiti ako baš nemamo sreće da sledećih 5.god kuvaš na drva uz svetlost sveća ako ih bude bilo,to je samo najblaži deo udara koji nam preti,da,i zaboravi da si imala automobil,biće on tu ali samo ako ga dobro poguraš.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *