ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА ЗАПАД: Русија отвара кључну војну базу у АФРИЦИ

ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА ЗАПАД: Русија отвара кључну војну базу у АФРИЦИ

24 марта 2023

Споразум о изградњи поморске базе руске флоте у Судану треба да буде ратификован, али земља још нема одговарајуће законодавно тело.

Kако је изјавио амбасадор Судана у Русији, Мохамед Елгазали Елтијани Сирраја, ово питање је у разматрању.У Судану још нема цивилне власти, сва власт је концентрисана у рукама војске, која је подржала изградњу базе руске морнарице у земљи. Међутим, за ратификацију споразума потребно је законодавно тело, а оно још није формирано.

Према речима суданског амбасадора, већ се предузимају одговарајући кораци у том правцу, а војска је у децембру прошле године потписала оквирни споразум са низом политичких партија за формирање владе.

„Овај споразум мора да ратификује законодавно тело Републике Судан. Ако пратите вести, знате да немамо овлашћено тело које би могло да потпише такав споразум. Дакле, ово питање се разматра, укључујући и то зависи од формирања законодавног тела у Судану и његове ратификације“, каже амбасадор Судана.

Раније је објављено, да је Судан ревидирао споразум о успостављању поморске базе за руску флоту и одобрио га. То се догодило током последње посете земљи, руског министра спољних послова, Сергеја Лаврова.

Чињеница, да Русија намерава да распореди пункт за логистику руске морнарице у Судану, објављена је још 2021-ве. Нова база ће омогућити Русији да контролише Црвено море и Суецки канал.

Москва и Kартум су склопили прелиминарни споразум, који предвиђа изградњу руске базе у Порт Судану.

Споразум је дозвољавао, да не више од четири брода руске морнарице, укључујући ратне бродове са нуклеарном електраном, буду истовремено на МТО тачки. Русија ће морати да обавести Судан 12 сати пре доласка својих бродова и три сата пре њиховог одласка. Према пројекту, број руског контингента у новом МТО пункту неће прећи 300 људи.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI2 коментара

  1. persida says:

    Ovo je novo zamajavanje publikuma. U Africi se ne resava rat izmedju Rusije i Zapada, ako ga uopste ima. Bice da ga nije ni bilo, sve je samo ugovoreni biznis.

    • milorad5 says:

      Persida mislim da ozbiljno grešiš.ovo je daleko od nekog dogovorenog spektakla ovo je nastavak hladnog rata tamo gde je stao,a tada smo bili na minut od katastrofe 1984.malo je falilo.Sad više neće biti odstupanja ako dodje dotle situacija,biće lansiranje.Mnogo je gadno i opasno,prosto da izludiš,jer nema skoro nikakvog izlaza kako za sve nas kolektivno tako i za mene ili tebe kao pojedinca.Kada počne zaboravi na ovaj život i način kako si ga dosada vodila,to će biti nešto sasvim drugo i neće biti lepo uopšte.Prvo što vrlo verovatno nećeš više iamti je kompijuter i internet,a može se desiti ako baš nemamo sreće da sledećih 5.god kuvaš na drva uz svetlost sveća ako ih bude bilo,to je samo najblaži deo udara koji nam preti,da,i zaboravi da si imala automobil,biće on tu ali samo ako ga dobro poguraš.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u