THE DAILY TELEGRAPH: Запад губи снагу покушавајући да се носи са више глобалних задатака

THE DAILY TELEGRAPH: Zapad gubi snagu pokušavajući da se nosi sa više globalnih zadataka

3 novembra 2023

ZAPAD gubi snagu pokušavajući da se nosi sa nekoliko globalnih zadataka istovremeno – ocenio je britanski The Daily Telegraph.

Naveo je da je svet ponovo ušao u eru geopolitike zasnovane na odnosu snaga, ali koja se razlikuje od paradigme nastale pre Prvog svetskog rata.„U međunarodnoj areni je 2023. godine mnogo više igrača nego 1910-te. Lindon Džonson se jednom našalio da je jedan od njegovih rivala bio toliko glup da ne može da žvaće žvaku i hoda u isto vreme. Sam Džonson je ubrzo otkrio da je duboko učešće Vašingtona u Vijetnamskom ratu preopteretilo Ameriku i ostavilo je nesposobnom da istovremeno upravlja pitanjima unutrašnje i spoljne politike“ – ukazao je The Daily Telegraph.

U istom kontekstu je nastavio:

„Sada rat u Pojasu Gaze preti da se proširi na Bliski istok, a vlade raznih zemalja bore se da obuzdaju inflaciju. Zapadna alijansa predvođena Sjedinjenim Državama gubi snagu, iako je u Ukrajini pat-situacija, pokušavajući da se nekako izbori sa više geopolitičkih problema odjednom“.

Britanski list posebno naglašava da uspon Istoka – koji predvode Kina i Indija – dovodi do pada relativne moći Zapada:

„Polarizacije u unutrašnjoj politici, koje su u toku od Vašingtona do Bratislave, oživele su pragmatičniji pristup sopstvenim nacionalnim interesima. Evropska unija i Australija još uvek ne mogu da se dogovore o slobodnoj trgovini. Internacionalizam u spoljnoj politici bledi, ustupajući mesto očiglednom realizmu u mnogim prestonicama. Ponovo smo ušli u eru geopolitike zasnovane na ravnoteži snaga“.

The Daily Telegraph prognozira:

„Sjedinjene Države, bez obzira da li će Tramp ili Bajden pobediti 2024-te, verovatno će zauzeti manje intervencionistički stav, ali će se jače protiviti želji Evropljana da besplatno koriste američki bezbednosni kišobran. EU će, opet, težiti većoj strateškoj autonomiji, ali će pojedine vlade uskratiti Briselu sredstva za njeno finansiranje. Konačno, isporuke oružja Ukrajini verovatno neće zadovoljavati njene potrebe, usled čega će se pat-situacija menjati na štetu Kijeva“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *