THE ECONOMIST: Hrvatsku razjeda fašizam

THE ECONOMIST: Hrvatsku razjeda fašizam

17 januara 2014

The-Economist-logoSliku današnje Hrvatske nudi ugledni ”Ekonomist”: Neki se poigravaju fašizmom, ekonomija stagnira, nezaposlenost raste, a cela zemlja je pocepana netolerancijom prema onima koji drukčije misle, žive, mole se i pišu.

Šest meseci posle ulaska Hrvatske u EU novina čije mišljenje se u Evropi izuzetno ceni ne daje previše optimizma za budućnost Hrvatske.

”Nisu samo Hrvati razočarani. Nemačka kancelarka Angela Merkel nije otišla u Zagreb da proslavi hrvatski ulazak u EU. Nemci su dali do znanja da je razlog tome hrvatsko nepristajanje da izruči nekadašnje jugoslovenske pripadnike tajne službe koje Nemačka traži zbog ubistva hrvatskog disidenta 1983. Jedan od traženih, Josip Perković, učestvovao je i u osnivanju hrvatske tajne službe, a njegov sin je hrvatskom predsedniku Josipoviću savetnik za nacionalnu bezbednost”.

Zbog razočaranosti Hrvata u dve vodeće stranke SDP i HDZ, ”Ekonomist” predviđa da bi mogla da pobede nove grupe.

”Na desnici Katolička crkva, ogorčeni ratni veterani i mnogi mladi Hrvati za koje istoričar Neven Budak tvrdi da su znatno konzervativniji od svojih roditelja”, tvrdi ”Ekonomist” i zaključuje: politički se okvir menja, a u tmurnoj zemlji mnogi novi političari neće biti liberalni.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *