„THE ECONOMIST“: Nemačka na ivici recesije

„THE ECONOMIST“: Nemačka na ivici recesije

30 avgusta 2014

german-flag eu 755Tri najveće evropske ekonomije – nemačka, francuska i italijanska, a na njih otpadaju dve trećine bruto proizvoda evrozone – zahvaćene su krizom – objavio je The Economist.

Još je podvukao: „Tokom poslednjih nedelja, evrozona je počela da ponovo ide ka dnu. A šef Evropske centralne banke, Mario Dragi, pre nekoliko meseci je obećavao da će učiniti sve da podrži valutu EU. I, prvo je izgledalo da se ekonomski rast vraća u EU, ali se ispostavilo da je to bila iluzija“.

Pišući o rezultatima drugo kvartala 2014., The Economist jeukazao:

„Italija je ponovo pala u otvorenu recesiju. Francuski bruto-proizvod se smanjio. Čak se i moćna Nemačka suočila sa neočekivano velikim smanjenjem obima proizvodnje. Zapravo, i Nemačka se nalazi na ivici recesije, Francuska se zaglavila u stagnaciji, dok bruto-proizvod Italije pao na nivo od pre 15 godina kada je bio uveden evro. Zbog svega ovoga, ekonomski rast u Španiji i Holandiji ne može ništa bitno da popravi“.

Isti list je zaključio da se – ono što je pre četiri godine počelo kao dužnička kriza -pretvorilo u krizu ekonomskog rasta. A u trećem kvartalu će na stanje u evrozoni još nepovoljno uticati i ruske kontrasankcije.

(Fakti)

KOMENTARI2 komentara

  1. buchkalo says:

    Pa pojacajte sankcije rusiji jos malo pa vas mozda krene. Dok europa ne izvuce glavu amerikancu iz dupeta i ne stisne svoje dupe da ne prima vise od pozadi nema tu srece.

  2. Spasoje says:

    Došla maca na vratanca.Još ima dana za megdana sa Rusijom.Stiže zima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *