THE ECONOMIST: Svet sastavljen po principima Vladimira Putina

THE ECONOMIST: Svet sastavljen po principima Vladimira Putina

10 maja 2014

putin_doors201402050030Kada je Vladimir Putin opravdao pripajanje Krima na osnovu toga da je dužan da štiti Ruse bez obzira na to gde se nalaze, list The Economist probao je da nam da sliku sveta čije granice bi bile iscrtane na sličan način – prateći Putinove principe.

Kada bi svetske granice bile iscrtane po Putinovom rezonovanju, to bi bile jako dobre vesti za stare kolonijalne sile.

Portugal bi tako mogao da povrati Brazil, Španiju, većinu Centralne i JUžne Amerike i Francuske, najveći deo zapadne Afrike, što verovatno ne bi predstavljalo problem za lokalno stanovništvo s obzirom da većina vlada i ne radi preterano u njihovom interesu.

Ovakvi principi bi takođe oživeli i moćno Skandinavsko kraljevstvo – uključujući tu i Finsku, iako je jezik u toj zemlji prilično drugačiji od ostalih skandinavskih.

S obzirom da je švedski drugi jezik u Finskoj, vikinzi bi mogli da insistirtaju na miroljubivom pripajanju koje bi bilo bazirano na zajedničkim kulturnim vrednostima, po kojima su poznati, naravno.

Ujedinjena Arabija bi se prostirala od Atlantskog do Indijskog okeana, a dve Koreje bi postale jedna – što bi moglo da bude mač sa dve oštrice u zavisnosti od sistema koji bi bio dominantan.

Indija bi na osnovu jezika mogla da traži pripajanje Pakistana, ali bi i Pakistan mogao da traži to isto.

Britanija bi mogla da povrati svoje carstvo uključujući tu i SAD, ali bi sa druge strane London morao da se odrekne pojedinih prestižnih ulica koje trenutno nastanjuju ruski oligarsi.

http://www.businessinsider.com/the-world-according-to-putin-2014-5

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *