„THE GUARDIAN“: Iran ubeđen da je Asad pobedio pobunjenike

„THE GUARDIAN“: Iran ubeđen da je Asad pobedio pobunjenike

13 maja 2014

esad-komutanViše uticajnih iranskih zvaničnika i eksperata koji utiču na spoljnopolitičku strategiju reklo je londonskom „Gardijanu” da je Bašar Asad već pobednik rata u Siriji u kojem su SAD i njihovi saveznici pretrpeli fijasko.

Šef komiteta za spoljnu politiku iranskog Medžlisa (parlamenta) – Alaedin Boružerdi – rekao je tom britanskom listu da su SAD „već izgubile” i da će sada Evropa morati da strepi za svoju bezbednost. Boružerdi je pritom ukazao da su osnovni Asadovi neprijatelji bile džihadističke grupe povezane sa Al Kaidom i da će se njihovi pripadnici – s obzirom da je već jasno da Asad pobeđuje – početi da vraćaju u Veliku Britaniju i druge evropske zemlje.

Savetnik iranske vlade i politički analitičar Amir Mohebian bio je još direktniji: „Lako smo dobili sirijsku partiju. SAD Siriju uopšte ne razumeju. Amerikanci su hteli da zamene Asada, ali – kime? Sve što su oni uradili bilo je sračunato na to da u pomoć pozovu radikalne grupe, a to je granice učinilo manje bezbednim”.

Prema njegovim rečima, Iran nije protiv promena u Siriji.

„Te promene moraju da budu postepene, inače će zavladati haos” – upozorio je Mohebian.

Zamenik šefa iranske diplomatije, Madžid Taht Ravanči, rekao je „Gardijanu” da Teheran nije pružao vojnu pomoć Asadu i da za tim nije ni bilo potrebe.

Profesor teheranskog univerziteta Mohamed Marandi rekao je „Gardijanu” da SAD nikada neće priznati da je sirijska strategija bila pogrešna zato što igrali na sve ili ništa.

Britanski list je posebno ukazao da o faktičkoj pobedi Asada govore iranski zvaničnici prilično visokog nivoa koji su zaduženi za spoljnopolitičku strategiju zemlje.

I zaključio: „Svi oni tvrde da je strategija Zapada, koja se svodila na finansiranje ekstremista u Siriji radi svrgavanja Asada, već pretrpela krah”.

Da Asad i sirijska armija pobeđuju – već su pisali „Vašington Post” i neki drugi zapadni mediji.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *