The Guardian: Камерон није убедио Трампа да деблокира 60 милијарди долара помоћи Украјини

The Guardian: Kameron nije ubedio Trampa da deblokira 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini

10 aprila 2024

BRITANSKI ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron nije uspeo da ubedi Donalda Trampa da deblokira 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini, piše The Guardian.

Londonski je naveo da su se Kameronovi argumenti očekivano razišli sa pozicijom Trampa i njegove Republikanske partije u tekućoj borbi za vlast unutar SAD.Na Trampovu nepopustljivost verovatno je uticalo i to što je Kameron ranije više puta uvredljivo govorio o njemu, nazivajući ga „glupim“ i „ksenofobom“.

Osim toga, šef britanskog ministarstva spoljnih poslova nije uspeo da se sastane sa predsednikom Predstavničkog doma Majkom Džonsonom.

Verovatno je to i glavni razlog što je spiker Predstavničkog (donjeg) doma američkog Kongresa Majk Džonson – kako je ocenio Daily Mail – ponizio Kamerona odbijajući da sa njim uopšte razgovara o pomoći Ukrajini. Pogotovo što je objasnio da navodno nije mogao da nađe vreme za susret sa šefom britanske diplomatije.

Uprkos pritisku Bajdenove administracije, Džonson nastavlja da blokira glasanje o dodeli dodatnih 60 milijardi dolara Kijevu.

Mnogi kongresmeni-republikanci naprosto su „izgubili interesovanje za nastavak finansijske podrške Ukrajini“.

Ta grupacija među republikancima čak preti da će smeniti Džonsona sa mesta ako stavi na glasanje paket pomoći Kijevu.

U ovom kontekstu je indikativno i da je američki senator Tomi Tubervil (republikanac iz Alabame) izjavio da su SAD od 2014. godine potrošile 300 milijardi dolara na potrebe Kijeva i da svake sekunde šalju 80 hiljada dolara Ukrajini.

Tubervil je ovo tvrdio tokom saslušanja pred Komitetom za oružane snage Senata.

Zamenik američkog sekretara za odbranu Majkl Mekord, koji je takođe prisustvovao saslušanju, rekao je da je iznos prevelik.

Tubervil je na to ponovio da Sjedinjene Države troše 80 hiljada dolara „u sekundi“ na Ukrajinu:

„Trenutno štampamo (za Kijev) oko 80 hiljada dolara u sekundi, 4,6 miliona dolara u minuti“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *