„THE INDEPENDENT“: Britanska Vlada dozvolila izvoz nervnog gasa u Siriju

„THE INDEPENDENT“: Britanska Vlada dozvolila izvoz nervnog gasa u Siriju

4 septembra 2013

i newspaper launchedVlada Velike Britanije je pre neko veče optužena za nehat, pošto se ispostavilo da su zvaničnici pre godinu dana odobrili izvoz u Siriju dve hemikalije koje se mogu upotrebiti u proizvodnji nervnog agensa kao štoje sarin.

Poslovni sekretar Vins Kejbl je u ponedljak primio pitanja poslanika na osnovu kojih će objašnjavati zašto su britanske kompanije dobile šestomesečne izvozne dozvole za izvoz supstanci koje se mogu koristiti u sumnjive namene tokom 2012. godine, dok je besneo građanski rat u Siriji i postojala zabrinutost da njen režim koristi hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda. Obelodanjenje dozvole za izvoz kalijum-fluorida i natrijum-fluorida, koji se mogu koristiti kao sirovine u proizvodnji nervnog gasa, dogodilo se kada je državni sekretar SAD Džon Keri izjavio da SAD imaju dokaze da je gas sarin korišćen u prošlomesečnim grozotama u Damasku.

Keri je objavio da je traganje za nervnim agensom koji se nalazi u kosi i uzorcima krvi žrtava napada u sirijskom glavnom gradu, koji je odneo više od 1.400 života, bilo osnov za vojnu intervenciju Obamine administracije.

Odeljenje za poslovanje, inovacije i veštine je instistiralo da, iako je neimenovana britanska hemijska kompanija dobila dozvole januara 2012. godine, supstance nisu slate u Siriju pre nego što je najzad oduzeta dozvola juna prošle godine usled pooštravanja sankcija od strane EU.

U pismu poslanicima, koje nije objavljeno, Kejbl je izjavio da su njegovi službenici odobrili izvoz neodređene količine hemikalija uprkos saznanju da su one na međunarodnoj listi komponenti hemijskog oružja.

Kritičari poslovnog sekretara, čije odeljenje je reklo da su prihvatili uveravanja da će izvozne supstance biti upotrebljene za izradu metalnih ramova za prozore i tuš kabine, rekli su da su ove supstance mogle ostati van Sirije samo slučajno.

Poslovni sekretar u senci Čuka Umuna je izjavio Independentu: „Bilo bi olakšanje ako hemikalije o kojima se radi nikad nisu isporučene. Međutim, u svetlu činjenice da je Asadov režim već bio nasilan u pritisku prema unutrašnjim protivnicima, mesecima pre početka 2012. godine, i sadašnjih obaveštenja koja ukazuju da je hemijsko oružje u više navrata upotrebljeno, potrebno je puno objašnjenje o tome zašto je izvoz ovih hemikalija odobren na najvišem nadležnom nivou”.

Laburista Tomas Dočerti, član Parlamenta i član Opšteg komiteta za kontrolu izvoza naoružanja, predstaviće listu poslaničkih pitanja zahtevajući da sazna zašto su dozvole izdate i kome.

„Vidimo da je u pitanju bio nehat – Vlada se zaista srećno izvukla time što ove hemikalije nisu poslate u Siriju. Šta je odeljenje gospodina Kejbla radilo kad je odobrilo prodaju hemikalija koje su po njenom sopstvenom priznanju mogle biti upotrebljene i kao sirovina za hemijsko oružje u vreme kada je rat u Siriji već bio dugotrajan?“

Dozvole za hemikalije odobrene su 17. i 18. januara prošle godine za „upotrebu u industrijskim procesima“, posle kojih je od strane službenika Odeljenja za privredu procenjeno da „postoji jasan rizik da hemikalije mogu biti upotrebljene za unutrašnje nasilje ili voditi ka tome“, navodi se u pismu poslatom Kejblu na adresu Komiteta za kontrolu naoružanja.

Kejbl je izjavio: „Dozvole su izdate jer u to doba nije bilo osnova da budu odbijene“.

Mada je ugovor o izvozu stavljen van snage od strane EU 17. juna prošle godine u paketu sankcija protiv režima Bašara Al-Asada, dozvole nisu povučene sve do 30. jula. Stručnjaci za hemijsko oružje su rekli da iako se radi o supstancama koje se mogu raznovrsno upotrebiti, kao na pr. za florizaciju pijaće vode, natrijum i kalijum fluorid su ključ proizvodnje hemikalija od kojih se proizvodi nervni gas, kao što je tako otrovni sarin.

Zapadni obaveštajci već dugo sumnjaju da sirijski režim istura kompanije koje mogu da uvezu materijale za dvostruke nemene – i za industrijske potrebe i za programe naoružavanja. Veruje se da su hemijska oružja, uključujući sarin, korišćena u sirijskom konfliktu u 14 navrata od 2012. godine.

Odeljenje Kejbla je insistiralo na tome da je dovoljno što je dozvola pravilno odobrena. Njihov portparol je rekao: „Vlada Velike Britanije sprovodi jedan od najstrožijih postupaka kontrole izvoza oružja u svetu”.

„Izvozna i uvozna kompanija“ prikazuje da su hemikalije namenjene legitimnoj civilnoj krajnjoj upotrebi – kao što je završna obrada metala aluminijumskog profila, što se koristi prilikom izrade aluminijumskih tuševa i okvira aluminijumskih prozora“.

(The Independent – Fond Slobodan Jovanović)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *