„THE NATIONAL INTEREST“: Ako bude morala da bira između Rusije i Zapada, Srbija će izabrati Putina

„THE NATIONAL INTEREST“: Ako bude morala da bira između Rusije i Zapada, Srbija će izabrati Putina

17 oktobra 2014

1820285059543ffefac2db4023243148_640x427Rusija za Srbiju ostaje, kao i dosad, pouzdaniji spoljnopolitički partner nego Evropska unija, mada Beograd nastoji da istovremeno razvija odnose i sa Briselom i sa Moskvom – ocenio je saradnik Instituta Istok-Zapad Franc-Štefan Gadi u komentaru objavljenom u The National Interest.

On je ocenio da se politički i ekonomski interesi EU  u Srbiji mogu naći pod udarom i upozorio da će za to umnogome biti kriv Brisel.

Prema njegovoj proceni, u Srbiji je počeo da se postepenno gasi interes za evrointegracije. Pored ostalog, i zbog izjave novog šefa Evropske komisije, Žana Kloda Junkera, da narednih godina neće biti širenja EU.

Gadi je takođe upozorio Brisel: da ne precenjuje svoje mogućnosti da prisili Beograd da bira između Rusije i EU. I zato što Srbiji ne može ponuditi rešavanje njenih glavnih ekonomskih problema, niti joj garantovati članstvo u bliskoj perspektivi.

„Ako Beograd prinude da bira između Rusije i Zapada, pogotovo ako se to dogodi dok traje ukrajinska kriza, srpska vlada će najverovatnije stati na stranu Vladimira Putin” – ocenio je Gadi.

(Fakti.org)

KOMENTARI9 komentara

 1. niki says:

  Bravo evo dokaza da i na ovoj drugoj strani ima objektivnih ljudi,ponizavaju nas i unizavaju od 1990 godine tako da smo ko drzava toliko nisko pali da se vec u pitanje drzavnost dovodi jer kad vazeci ustav nije obavezujuci za politicku elitu sta je onda ostalo od drzavnosti.Jasno nista i to je samo onda neki prostor za ekonomske i strateske interese i ti nista nemas od drzavnosti.Ukrajina je najbolji primer jer kad fasisticku huntu moras podrzavati,a vazeci ustav Ukrajine nije obavezujuci koji kaze da Krim ima pravo na referendum i pravo na otcepljenje onda ti je sve jasno. Veliki broj ljudi u Srbiji je za EU samo zbog misljenja da cemo finansijski bolje proci,ali i to je vise proslost jer prosirenja EU su toliko kostala da je sad celi projekt u opasnosti.

 2. Seljak says:

  Prvo da vrate oteto, pa da pričamo.

 3. s@Ša says:

  Da se narod pita pitanje izbora nikada ne bi bilo ni postavljeno jer je narod već davno izabrao stranu a to svakako nije Zapad!

 4. tandaramandara says:

  Za sve ove godina od strane EU smo dobili: Oteli su nam deo zemlje,ostatak Srba na Kosovu su izložili najmonstruoznijem progonu, ucenjuje nas neprekidno, uslov za uslovom, uništavaju nam več uništenu privredu, određuju nam neke standarde kojih se ni ona ne pridržava, zahteva od nas priznanje nezavisnost Kosova i prijem non stop time uslovljava, organizuju brojne ekscese čime žele da nas kao državu, narod diskredituju u svetu, zabranjuju nam da svoju privredu razvijamo u saradnji sa Rusijom kroz razne ucene i uslovljavanja i neprekidan pritisam da pedere i lezbijke prihvatimo kao sav normalan svet bez obzira na belu kugu koja vlada ovim prostorom pad izgovorom građanskih prava. Svim nam je već pun kufer njihove prljave i perverzne politike i daleko im kuća od naše.Procene vlasti da je više od pedeset posto naroda za ulazak u EU je čista laž, verujem da je najveći deo naroda za priključenje euroazijskoj uniji što bi za nas bio jedini ispravan potez.

 5. Kiril says:

  Abe ajde, kakov EU, veke utredenta ke vi rečat - seči slivite vo Šumadija - sadi banani. Banani falat vo EU... Ludaci!

 6. rale says:

  Sto godna nas pljuju i sve nam otimaju,i zašto bi izabrali EU.

 7. Vera DJORDJEVIC says:

  Ma Srbin voli MAJKU RUSIJU ,a ko bira izmedu majke i macehe!

 8. dsc says:

  Rusija i Putin na celu federacije je izbor naroda!

 9. anamarija says:

  Kada EU ispravi sve sto je napravila od 1990godine i vrati Jugoslaviju ....onda ce MOOOOOOZDA Srbi da RAZMISLEEE da li da udju u EU :-) :-) :-) Sada ,ovako kako stanje stoji ...EU ima sansu u milimikronima da joj se prikljuci Srbija i to samo sa crvenim 'lauf-tepihom' ako se postavi i sa crvenom plisanom foteljom u 1.redu EU -sabora :-) :-) :-) ETO ,NEKA SE 'EU' ODLUCI :-) :-) :-) !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *