The National Interest: Битка за Мосул уопште није пресудна за рат против Исламске државе

The National Interest: Bitka za Mosul uopšte nije presudna za rat protiv Islamske države

18 jula 2017

HUMANITARNE posledice vojne operacije u Mosulu gore su i od najgorih očekivanja – saopštila je Liz Grande

Ona je koordinator humanitarne pomoći Iraku. Zato njene reči imaju dodatnu težinu, a izgovorila je:

„Prognoze su bile da će rat udariti po milion ljudi, a da će svoje kuće i stanove napustiti oko 750.000. Međutim, grad je napustilo 940.000 ljudi. Njih oko 320.000 je u izbegličkim logorima, a 390.000 kod rođaka, u džamijama ili u državnim smeštajima. U narednih pola godine ćemo za te ljude morati da obezbedimo 300.000 dolara pomoći“.

Istočni Mosul ima 54 stambene četvrti – 15 njih je sravnjeno sa zemljom, a 23 su napola razorene.

Grande prognozira da će samo obnova toga dela drugog po veličini grada Iraka stajati oko 900 miliona dolara.

Ona prognozira da će se u Iraku narednih meseci pojaviti novih 100.000 izbeglica jer predstoje borbe sa islamskom državom za iračke gradove Tal-Afar i Havidž i istočne delove provincije Anbar.

Američki list The National Interest objavio je u međuvremenu da bitka za Mosul – iako je zvanični Bagdad već trijumfalno proglasio njegovo oslobađanje – još nije završena.

Takođe: da ta bitka nije postala presudna u borbi sa Islamskom državom. Jer, ta teroristička formacija samo je ostala bez dela teritorije i odsad će početi da se preorijentiše na čisto terorističke metode.

The National Interest otvoreno pita: zbog čega Donald Tramp, koji je do pobede došao i na obećanjima promena u spoljnoj politici, faktički nastavlja kurs dva svoja prethodnika, uvlačeći SAD u operacije koje ne doprinose bezbednosti Sjedinjenih Država niti ih približavaju strateškim ciljevima?

List posebno apostrofira da je Endrju Kroft, jedan od glavnih američkih generala na Bliskom Istoku, već stigao da izjavi kako će Mosul biti oslobođen za samo nekoliko dana, da oceni da je iračka armija u stanju da „da foru najboljim oružanim snagama u svetu“ i da istupi sa tvrdnjom da je borba za Mosul bila „kao Staljingrad, samo 10 puta gora“.

The National Interest generalu Kroftu otvoreno poručuje da se upustio u „ozbiljno iskrivljavanje istorijske istine“ jer je Staljingrad bio početak kraja Hitlerove Nemačke, a bitka za Mosul neće imati takav strateški značaj. Uz ovakvo dodatno obrazloženje:

„Teroristi u Mosulu nisu doživeli totalni poraz. U dobroj su meri samo istisnuti iz tog grada i već je poprilično znakova koji govore da će Islamska država slediti primer Al Kaide koju su SAD 2002-ge bile potisnule iz Avganistana“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *