„THE NATIONAL INTEREST“ ОБЈАВИО: Постоји најмање 10 разлога да се расформира НАТО

„THE NATIONAL INTEREST“ ОБЈАВИО: Постоји најмање 10 разлога да се расформира НАТО

21 априла 2020

САДА су већи изгледи да ће НАТО допринети уништавању међународне безбедности него ли њеном јачању, јер гура Русију ка ауторитарности и повећава вероватноћу избијања нуклеарног рата, оценио је The National Interest.

Реномирани амерички лист наводи да је пандемија довољан разлог да се светски лидер договоре о прерасподели расхода на уштрб војних.У том контексту наглашава и да треба довести у питање издатке за НАТО чије амбиције надувавају углавном Сједињене Државе.

The National Interest указује да се свет умногоме променио – да више нема ни СССР, ни Варшавског уговора и Берлинског зида – а су Сједињене Државе и даље у Европи, док се НАТО проширио супротно обећањима која је Запад био дао Совјетском Савез.

„Све ово, истиче амерички лист, као основно намећепитање: да ли НАТО данас јача ниво безбедности у целом свету или га заправо смањује?“

Даље у тексту наводи 10 најбољих разлога због којих НАТО пакт више није потребан.

Први: ни један од три разлога за формирање НАТО више није актуелан. Истовремено, Запад је одбацио руски предлог за закључивање континенталног споразума о безбедности који би важио од Даблина до Владивостока, а са њим би Москва постала нови елемент безбедносне архитектуре од које би светска заједница имала користи“.

Други: наводна „руска претња“, због које би САД требало да остану у Европи, такође не може оправдати постојање НАТО јер је величина економије ЕУ пре Брегзита била 18,8 трилиона долара, а 16,6 трилиона после њега, док је руска економија `тешка` само 1,6 трилиона долара. И ово је доказ да је Европа и сама способна да се одбрани од Русије.

Трећи: хладни рат представљао екстремни ризик за цео свет, а тренутна се ситуација само погоршала због нестабилности понашања недржавних играча, попут терористичких група. Те претње се могу отклањати заједно са Русијом.

Четврти: САД су једина чланица НАТО која је прибегла члану 5 („напад на једног је напад на све“), а то се догодило након 11. септембра 2001., када се тероризам показао као прави непријатељ. Русија је пружала непроцењиву обавештајну помоћ и подршку у борби против тероризма у Авганистану.

Пети: потенцијални противник (НАТО) је сада на руским границама, због чега Москва постаје „склонија ауторитаризму, а њена демократија слаби.

Шести: у војним операцијама НАТО у Србији под председником Клинтоном и Либији под председником Обамом, као и у 20-годишњем рату у Авганистану, који су покренуле и спровеле САД, није било „руског фактора“.

Седми: највећа претња човечанству је „нуклеарни холокауст који виси над свима попут Дамокловог мача“, а НАТО има базе у 29 земаља, од којих се многе граниче са Русијом, па се човечанство суочава са ризиком нуклеарног рата.Осми: Сједињене Државе троше готово 30 одсто свог буџета на војску, па потреба за непријатељима, чак и имагинарним, никада неће нестати. Американци имају право да поставе питање зашто су потребни тако велики трошкови, поготово што здравствени систем САД у време пандемије није добио адекватно финансирање и још је у стању деорганизације. Мања потрошња за НАТО ослободила би потребна средства.

Девети: НАТО снаге користе се једнострано. За активирање пакта није потребно одобрење Конгреса САД нитии међународне заједнице. Међутим, Америци је потребна јака дипломатија, а не сирови војни алат попут НАТО.

Десети: ратне игре близу граница Русије и кршење споразума о контроли наоружања представљају претњу која може да уништи све, док је цео свет фокусиран на неухватљивог и невидљивог непријатеља.

The National Interest закључује: „Са временом ће се неизбежно појавити и други глобални проблеми са којима ће земље морати да се суочавају заједно. Међутим, 70-годишњи НАТО није средство за њихово решавање. Време је да се одмакнемо од те завесе конфронтације и формирамо глобални приступ безбедности који ће се бавити тренутним и будућим претњама“.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Milan says:

    Rusija je SAD-u poslala medicinsku pomoć, a ne bratska atlantska EU. Zauzvrat oni će i dalje da šalju Rusiji NATO trupe na njene granice?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u