„THE NATIONAL INTEREST“ ОБЈАВИО: Постоји најмање 10 разлога да се расформира НАТО

„THE NATIONAL INTEREST“ OBJAVIO: Postoji najmanje 10 razloga da se rasformira NATO

21 aprila 2020

SADA su veći izgledi da će NATO doprineti uništavanju međunarodne bezbednosti nego li njenom jačanju, jer gura Rusiju ka autoritarnosti i povećava verovatnoću izbijanja nuklearnog rata, ocenio je The National Interest.

Renomirani američki list navodi da je pandemija dovoljan razlog da se svetski lider dogovore o preraspodeli rashoda na uštrb vojnih.U tom kontekstu naglašava i da treba dovesti u pitanje izdatke za NATO čije ambicije naduvavaju uglavnom Sjedinjene Države.

The National Interest ukazuje da se svet umnogome promenio – da više nema ni SSSR, ni Varšavskog ugovora i Berlinskog zida – a su Sjedinjene Države i dalje u Evropi, dok se NATO proširio suprotno obećanjima koja je Zapad bio dao Sovjetskom Savez.

„Sve ovo, ističe američki list, kao osnovno namećepitanje: da li NATO danas jača nivo bezbednosti u celom svetu ili ga zapravo smanjuje?“

Dalje u tekstu navodi 10 najboljih razloga zbog kojih NATO pakt više nije potreban.

Prvi: ni jedan od tri razloga za formiranje NATO više nije aktuelan. Istovremeno, Zapad je odbacio ruski predlog za zaključivanje kontinentalnog sporazuma o bezbednosti koji bi važio od Dablina do Vladivostoka, a sa njim bi Moskva postala novi element bezbednosne arhitekture od koje bi svetska zajednica imala koristi“.

Drugi: navodna „ruska pretnja“, zbog koje bi SAD trebalo da ostanu u Evropi, takođe ne može opravdati postojanje NATO jer je veličina ekonomije EU pre Bregzita bila 18,8 triliona dolara, a 16,6 triliona posle njega, dok je ruska ekonomija `teška` samo 1,6 triliona dolara. I ovo je dokaz da je Evropa i sama sposobna da se odbrani od Rusije.

Treći: hladni rat predstavljao ekstremni rizik za ceo svet, a trenutna se situacija samo pogoršala zbog nestabilnosti ponašanja nedržavnih igrača, poput terorističkih grupa. Te pretnje se mogu otklanjati zajedno sa Rusijom.

Četvrti: SAD su jedina članica NATO koja je pribegla članu 5 („napad na jednog je napad na sve“), a to se dogodilo nakon 11. septembra 2001., kada se terorizam pokazao kao pravi neprijatelj. Rusija je pružala neprocenjivu obaveštajnu pomoć i podršku u borbi protiv terorizma u Avganistanu.

Peti: potencijalni protivnik (NATO) je sada na ruskim granicama, zbog čega Moskva postaje „sklonija autoritarizmu, a njena demokratija slabi.

Šesti: u vojnim operacijama NATO u Srbiji pod predsednikom Klintonom i Libiji pod predsednikom Obamom, kao i u 20-godišnjem ratu u Avganistanu, koji su pokrenule i sprovele SAD, nije bilo „ruskog faktora“.

Sedmi: najveća pretnja čovečanstvu je „nuklearni holokaust koji visi nad svima poput Damoklovog mača“, a NATO ima baze u 29 zemalja, od kojih se mnoge graniče sa Rusijom, pa se čovečanstvo suočava sa rizikom nuklearnog rata.Osmi: Sjedinjene Države troše gotovo 30 odsto svog budžeta na vojsku, pa potreba za neprijateljima, čak i imaginarnim, nikada neće nestati. Amerikanci imaju pravo da postave pitanje zašto su potrebni tako veliki troškovi, pogotovo što zdravstveni sistem SAD u vreme pandemije nije dobio adekvatno finansiranje i još je u stanju deorganizacije. Manja potrošnja za NATO oslobodila bi potrebna sredstva.

Deveti: NATO snage koriste se jednostrano. Za aktiviranje pakta nije potrebno odobrenje Kongresa SAD nitii međunarodne zajednice. Međutim, Americi je potrebna jaka diplomatija, a ne sirovi vojni alat poput NATO.

Deseti: ratne igre blizu granica Rusije i kršenje sporazuma o kontroli naoružanja predstavljaju pretnju koja može da uništi sve, dok je ceo svet fokusiran na neuhvatljivog i nevidljivog neprijatelja.

The National Interest zaključuje: „Sa vremenom će se neizbežno pojaviti i drugi globalni problemi sa kojima će zemlje morati da se suočavaju zajedno. Međutim, 70-godišnji NATO nije sredstvo za njihovo rešavanje. Vreme je da se odmaknemo od te zavese konfrontacije i formiramo globalni pristup bezbednosti koji će se baviti trenutnim i budućim pretnjama“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Milan says:

    Rusija je SAD-u poslala medicinsku pomoć, a ne bratska atlantska EU. Zauzvrat oni će i dalje da šalju Rusiji NATO trupe na njene granice?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *