„THE NATIONAL INTEREST“: Zapadu bi bilo bolje da od Rusije pravi saveznika, a ne neprijatelja

„THE NATIONAL INTEREST“: Zapadu bi bilo bolje da od Rusije pravi saveznika, a ne neprijatelja

9 avgusta 2014

Moscow flag Russia 834hdOsnovni zadatak Zapada mora biti pretvaranje Rusije iz oponenta u saveznika za rešavanje ukrajinske krize, pošto sadašnji sukob neizbežno vodi dugoročnom pogoršavanju rusko-američkih i rusko-evropskih odnosa, upozorio je američki The National Interest.

Istovremeno je upozorio da SAD i Evropska unija moraju da shvate da postoji mnoštvo veoma važnih međunarodnih problema koji se ne mogu rešiti bez pomoći Rusije.

Među njima su: kontrola neširenja nuklearnog oružja, mere u borbi protiv terorizma, zaštita Arktika, borba protiv klimatskih promena i sl.

Američki list sugeriše Zapadu da zamisli: šta će biti ako Rusija i Zapad budu jedno drugo doživljavali ne kao partnere u rešavanju sličnih problema, već kao neprijatelje.

Takvo stanje stvari može trajati godinama, jer je naivno smatrati da odnosi RF sa EU i SAD mogu biti normalizovani odmah posle završetka ukrajinske krize, podvukao je The National Interest.

Pri tom je naglasio da primena „ekonomskog oružja” u vidu sankcija protiv Rusije može negativno da utiče na sve dugoročne strategije ekonomskog razvoja samog Zapada.

Kina može iskoristiti dugoročno pogoršavanje rusko-američkih odnosa, dok mnoge druge zemlje mogu preusmeriti svoju pažnju na alternativne ekonomske institucije kao što je, na primer, BRIKS.

Za Zapad bi, a posebno za SAD, najrazumnije bilo da odustanu od „mučnih napora” usmerenih na izolaciju Rusije i da procene kako će se u narednim decenijama menjati međunarodne prilike, ukoliko Moskva i Vašington postanu nepomirljivi protivnici, zaključio je The National Interest.

KOMENTARIJedan komentar

  1. marko says:

    https://www.youtube.com/watch?v=52E5Ku0HoGY

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *