The New York Time: У Сједињеним Државама се формира нова религија – антитрамповска

The New York Time: U Sjedinjenim Državama se formira nova religija – antitrampovska

14 decembra 2018

Piše: Viktor MARAHOVSKI

PRVO novosti. The New York Times konstatuje da se u Sjedinjenim Državama formira nova religija. Tačnije, da se obnavlja stara – paganstvo.

Autor teksta – katolik – pobrojao je (suzdržavajući se) banalne činjenice.

Prva: u toku je dramatičan pad broja hrišćana u najhrišćanskijoj zemlji razvijenog Zapada – za samo 14 godina se procenat hrišćanskog stanovništva SAD smanjio sa 83 na 72 odsto (po nekim drugim procenama – do 69 odsto).Druga: oni koji otpadaju od hrišćanstva po pravilu ne postaju pravi ateisti. Sami sebe nazivaju „duhovnim, ali ne i religioznim“. Veruju, kao nekada, da je svet božanski, da je sve unaokolo bog, pa je i čovek –deo božanstva. Zato odbacuju svaki asketizam i teže harmoniji sa svetom i samima sobom.

Autor procenjuje da desetinama miliona američkih pagana ostaje još samo da oforme svoju religiju posthrišćanske Amerike, odnosno da svoja bezbrojna verovanja povežu sa „gradskom građanskom religijom“ koja propoveda raj na zemlji bez ikakvog Drugog dolaska.

The New York Time je vodeći liberalni list Amerike pa zato ne može da otvoreno piše da se radi o „pobedonosnoj borbi liberala protiv stare Amerike“. Međutim, drugi američki mediji o tome pišu otvoreno.

Ukazuju da u aktuelnoj borbi „trampista“ i „antitrampista“ postoji „ogroman religiozni faktor“.

Imaju u vidu da je Trampa izabrao beli hrišćanin, to jest onaj sdve tanji sloj američkih grđađana koji  su nekada bili većina. Bojali se komunizma, stremili da se obogate i radili mnogo i pošteno.

Tramp je, u suštini, poslednji predsednik bele protestantske većine koja više i nije većina. Činili su 2003-će polovinu stanovništva SAD, a 2017-te – samo 45 odsto.

Naspram njih nisu toliko religiozne manjine koliko „nereligiozni duhovni građani“. Oni koji svoj smisao nalaze na kursevima joge, bore se za prava ćurki po farmama, u kursu su svih ekoloških problema i traže `socijalnu pravdu` za rasne i genderske manjine, žene i imigrante. A usput – i za debele, nervne bolesnike i narkomane…

Ove Amerikance mnogi smatraju levicom, ali je kod njih levičarska samo ubeđenost da je na Zemlji moguće stvoriti raj.

Ova „građanska religija“ organski se rimuje sa onim što zapadni konzervativci nazivaju `novim paganstvom`.

Došlo je dotle da biti konzervativac u Americi znači – biti progonjen. A kao progonioci nastupaju – nosioci ove avangardne vere.

„Hladni građanski rat“ koji je u toku u SAD  ima religiozni karakter i to objašnjava jedan čudan efekat.

Sociolozi su ga uočili još prošle godine, a reč je o ovome.

Među američkim republikancima neprekidno rastu simpatije prema Rusiji i Vladimiru Putinu. Uprkos gotovo ceo vek straha i mržnje prema Soviet Russia…

Liberalna Amerika tvrdi da se radi o neprosvećenoj rulji domaćim borcima protiv razlagajućeg uticaja Holivuda.

Samo, ta „rulja“ je u svoje vreme pobedila SSSR – ovo što postoji danas su njeni ostaci. A ako se to ima u vidu – onda njene simpatije orema današnjoj Rusiji prestaju da budu smešne.

Ti ljudi su potpuno svesni da ih u njihovoj zemlji ne atakuje  više sovjetsko bezbožništvo već mnogo stariji protivnik hrišćanstva.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *