„THE NEW YORK TIMES“: Amerika i Obama su napravili ogromnu grešku suprotstavljajući se Rusiji u Ukrajini

„THE NEW YORK TIMES“: Amerika i Obama su napravili ogromnu grešku suprotstavljajući se Rusiji u Ukrajini

16 marta 2014
rhetoric-aside-chances-of-any-real-us-intervention-in-ukraine-are-incredibly-slim 76Predsednik Barak Obama odlučio je da bude oštar prema Rusiji tako što će primeniti ekonomske sankcije i pojačati podršku novoj ukrajinskoj vladi. To je velika greška. To će samo dovesti do još ozbiljnijih problema – upozorio je uticajni američki politikolog Džon Miršajmer u autorskom tekstu koji je objavio američki The New York Times.

„Bela kuća se drži pozicije da SAD nisu odgovorne za tekuću ukrajinsku krizu. Smatra da je za sve kriv Vladimir Putin čiji su motivi nezakoniti. To je pogrešna tvrdnja” – piše u svom tekstu Miršajmer.

„Vašington igra ključnu ulogu u ubrzavanju razvoja ove opasne situacije” – ubeđen je ovaj politikolog, uz konstataciju da se u svojim postupcima predsednik Rusije rukovodi istim geopolitičkim stavovima kao i sve druge supersile, uključujući i SAD.

Miršajmer, koji trenutno radi kao profesor na Čikaškom univerzitetu, uveren je da je prvobitni uzrok aktuelne krize u odnosima dve zemlje širenje NATO na Istok i zainteresovanost Vašingtona da Ukrajinu izvede iz sfere uticaja Kremlja i integriše je sa Zapadom.

„Rusima se nije svidelo širenje NATO i stupanje u ovaj blok Poljske i pribaltičkih zemalja. Ali, kada je NATO 2008. godine objavio da će Gruzija i Ukrajina postati članovi NATO – za Rusiju je to bila granica” – uveren je američki stručnjak za međunarodne odnose. On je takođe istakao da Gruzija i Ukrajina nisu samo zemlje koje se graniče sa Rusijom, one se nalaze na „samom njenom pragu”.

„Obamina administracija je učinila sudbonosnu grešku što je podržala ukrajinske demonstrante. To je dovelo do zaoštravanja krize i svrgavanja Janukoviča” – smatra ovaj ekspert. I podsetio da je američki ambasador u Ukrajini – kada je prozapadna vlada preuzela vlast u Kijevu – izjavio da će taj dan „ući u udžbenike istorije”.

Vladimir Putin situaciju vidi sasvim drugačije – on je vidi kao pretnju ruskim strateškim interesima.

„Ko sme da ga osuđuje? Na kraju krajeva, Sjedinjene Države, koje ne mogu da se manu hladnog rata, Rusiju su doživljavale kao potencijalnu pretnju počev od 90-tih godina i ignorisali ruske proteste povodom širenja NATO, kao i negodovanja protiv postavljanja američkog protivraketnog štita u Istočnoj Evropi” – smatra ovaj politikolog.

Miršajmer u tekstu ističe da se samo mali boroj lica koja kreiraju američku politiku može postaviti u ulogu Putina. Upravo zato su, smatra ovaj ekspert, oni „bili iznenađeni” kada je ruski predsednik „poslao dodatne odrede na Krim i počeo da preti oružjem u Istočnoj Ukrajini i jasno stavio do znanja da će upotrebiti snažne ekonomske mere da podrije bilo koji režim u Kijevu koji ima neprijateljski odnos prema Rusiji”.

Ovaj ekspert ukazuje da je Obama – kada je Putin objasnio zašto koristi oštre političke metode – reagovao na sledeći način: „Ruski lider, po svoj prilici ima tim pravnika koji sve interpretira na drugačiji način”.

„Ali, potpuno je očigledno da se ruski lider ne savetuje sa pravnicima, već da konflikt sagledava u okvirima geopolitike, a ne zakona” – uveren je američki politikolog.

„Može se dati savet misteru Obami da prestane da se savetuje sa pravnicima i da počne da razmišlja strateški” – ističe Džon Miršajmer.

Autor teksta smatra da bi američki predsednik samo u tom slučaju postao svestan da pogoršava situaciju kažnjavajući Ruse i pokušavajući da u isto vreme Ukrajinu prevuče u zapadni lager.

KOMENTARI3 komentara

  1. "dvorska luda" says:

    ja sam za ovog "genijalca" "dvorska luda", ma koji su to uopšte "ljudi", naravno ko drugi bi to mogao izjaviti do amerikanci, oni ociglednu istinu izvrcu i prilagođavaju svojim iskljucivim dnevno političkim interesima

  2. Crni says:

    Nije Amerika napravila grešku nego Rusi, evo kako rusi u početku nisu trebali da guraju svoje zemljake u Ukrajini u rat, jer je u Ukrajini zbog toga ojačao desni sektor a posledice toga će da plate Rusi koji žive u Ukrajini. Ako neko ne vidi šta se dešava onda neka vidi da NATO mobiliše celu Evropu da modernizuje vojsku a Ukrajinu naoružava i sprema je da napadne Krim.Sve je to već viđeno u Hrvatskoj. I posledice toga su platili Srbi koji su živeli u Hrvatskoj.Iako je Srbima nekoliko puta nuđena neka opcija. A Rusima u Ukrajini je ponuđeno zakonski da imaju nekakvu svoju Autonomiju što oni nisu ni razmatrali.

  3. Crni says:

    Ako neko ne zna onda da ga potsetimo Amerika godinama unazad ulaže u vojni budžet koliko sve zemlje na svetu zajedno, uključujući i Rusiju. Pa onda dobro razmislite gde nam je mesto i kad prozivamo Ameriku onda moramo da budemo oprezni jer i kod njih može da proradi sujeta pa da se svete.Ovo dasnas šta se dešava počelo je sa padom Berlinskog zida i to više niko ne može da zaustavi, ovo je takozvana globalizacija. Svet se uređuje na nekim novim osnovama i mi moramo biti mudri pa videti gde je naše mesto u tome i to iskoristiti. Opasno je uopšte štrčati a kamoli se naći na tom putu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *